Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neke su seksualno zlostavljali: Iz sirotišta spasili 160 djece

Ondje su zatočene trudne mlade djevojke koje nakon poroda puštaju na slobodu, a njihova se novorođenčad ilegalno prodaje posvajateljima, u ropstvo...

Više od 160 djece spašeno je iz "tvornice za djecu" i iz dvaju neregistriranih sirotišta u glavnome nigerijskom gradu Lagosu, kazao je povjerenik za mlade i za socijalni razvoj u državi Lagos Agboola Dabiri. 

Otkrio je i da je kako su neka djeca i bebe bili seksualno zlostavljani. 

U Nigeriji odavno postoje takozvane "tvornice beba" u kojima zainteresirani mogu kupiti novorođenče ili dijete bilo koje starosti i spola. 

Nigerijske vlasti povremeno organiziraju pretres takvih mjesta. Ondje su zatočene trudne mlade djevojke koje nakon poroda puštaju na slobodu, a njihova se novorođenčad ilegalno prodaje posvajateljima, u ropstvo, za korištenje u tradicionalnim ritualima, a neka se krijumčare u europske zemlje zbog prostitucije.

Zadnji pretres jedne takve kuće bio je u veljači, kazao je Dabiri, dodavši da je tada spašeno stotinu djevojčica i 62 dječaka. 

"Djeca i tinejdžeri spašeni iz jedne takve 'tvornice beba' smješteni su u domove koje im je osigurala nigerijska vlada", kazao je. 

Godine 2013. iz slične je kuće na jugoistoku države Imo spašeno 17 trudnih tinejdžerica i 11 novorođenčadi. Djevojke su ispripovijedale da ih je silovao isti muškarac. 

Mafija koja trguje novorođenom djecom razgranata je u Nigeriji. Premda država svake godine otkrije nekoliko takvih "tvornica", istodobno niču nove. Većina kupaca su bračni parovi koji ne mogu imati djecu. Mnogi dolaze iz Europe i SAD-a, premda znaju da je riječ o ilegalnom i opasnom biznisu.

Nigerijski zakoni zabranjuju trgovinu ljudima, osobito djecom, no po izvješćima UNESCO-a ta je zemlja visokorangirana na globalnoj listi tog kriminalnog biznisa. Ondje se, prosječno svakodnevno proda desetero djece.

Komentari (8)
  • Postoji li neka izopačenija vrsta na Zemlji od ljudi?

    26. 4. 2018,   16:46
  • Kopiraju Hitlera.

    26. 4. 2018,   16:15
  • covjek, razumno bice - kak to prepotentno zvuci

    26. 4. 2018,   17:09