Obavijesti

News

Komentari 298

Neki se slažu sa skromnom inauguracijom, a neki baš i ne

Neki se slažu sa skromnom inauguracijom, a neki baš i ne
1

Anka Mrak Taritaš smatra da je odlična ideja skromne inauguracije, koju je novoizabrani predsjednik Zoran Milanović najavio u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Dok Mostov Grmoja smatra da to treba biti svečani čin

VIDEO

Nakon što je novoizabrani predsjednik države Zoran Milanović najavio kako će 18. veljače imati skromnu inauguraciju, u krugu bliskih suradnika i to u Uredu predsjednika na Pantovčaku, a ne na Markovu trgu, pojedini saborski zastupnici tu odluku su oduševljeno pozdravili dok se pojedini s time i ne slažu.

- Predsjednik je htio poslati poruku hrvatskim građanima da nije tamo samo zbog ceremonijala nego zbog obavljanja posla. Ceremonijal je sastavni dio njegova posla, ali svest ćemo ga na minimum jer se od njega u ovoj državi ne živi - istaknuo je Milanovićev blizak suradnik, SDP-ov Joško Klisović naglasivši kako su građani izabrali predsjednika sa stavom. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Prva Zoranova izjava 00:57

- Predsjednik ima svoj stav i javno ga je u jučerašnjem intervjuu komunicirao. Njegova predizborna obećanja ostvaruju se već u prvim potezima - dodao je.

Čelnica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, smatra da je to odlična ideja.

- Kroz cijelu kampanju predsjednik Milanović je pokazivao da želi biti normalan, pristojan predsjednik, da ne želi estradizaciju te uloge i pompu. To je izuzetno dobro jer tako već prvim potezom pokazuje da će biti pristojan predsjednik koji će predstavljati Hrvatsku u onom dijelu gdje mu je uloga i zadaća, što je već i najavio, a inauguracija je prvi stvarni čin kojim pokazuje 'ja ću biti takav' - istaknula je. 

Mostov Nikola Grmoja smatra, pak, da bi inauguracija trebala biti jedan svečani čin.

'Neće biti nikakve svečanosti, inauguraciju ću imati u uredu'
'Neće biti nikakve svečanosti, inauguraciju ću imati u uredu'

- Riječ je o dva moguća pristupa. Ako predsjednika biramo neposredno na izborima, on bi trebao imati veće ovlasti, a onda bi ta inauguracija trebala biti svečani čin. A ako želimo predsjednika bez ovlasti, koji se bira u Saboru, onda je ovakav način inauguracije primjeren. Ako vam je netko dao toliko povjerenje na neposrednim izborima, onda bi to trebao biti svečani čin. Hrvatska treba odlučiti kakvog predsjednika zapravo želi - poručuje.

Sličnog mišljenja je i HNS-ov Milorad Batinić koji je više za tradiciju na Markovu trgu.

- Skromnost jest vrlina, međutim, Hrvatska je parlamentarna država i ne bih imao ništa protiv da je Markovu trgu, kao i do sada. Pitanje forme nekima je važnije, nekima je manje važno, međutim, svejedno je - kaže Batinić.

Inauguracija će biti 15. veljače i koštat će nas 650.000 kuna
Inauguracija će biti 15. veljače i koštat će nas 650.000 kuna

HDZ-ov Branko Bačić poručuje kako poštuje odluku izabranog predsjednika da se predsjednička inauguracija održi na Pantovčaku, slagao se on s njom ili ne.

- Moje je mišljenje da sam čin inauguracije nije samo predstavljanje predsjednika, to je na određeni način svečani čin kojim se predstavlja i Hrvatska. U nekim državama tada se koristi prilika da se pozovu prijatelji iz svijeta i drugi čelnici država, a očito je izabrani predsjednik Milanović ocijenio da je za njega ovakav čin primjereniji i takvu njegovu odluku poštujem, slagao se s njom ili ne - istaknuo je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 298
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji