Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Izraelska policija na Platou džamija ubila trojicu napadača

None Foto: AMMAR AWAD 8

Izraelska policija rekla je da će mjesto biti zatvoreno tijekom dana, što znači da muslimani neće moći prisustvovati molitvama u petak na tom mjestu

Trojicu muškaraca, koji su napali izraelske sigurnosne snage na jeruzalemskome svetom mjestu ranivši tri osobe, ubila je policija u petak dok su pokušavali pobjeći prema obližnjoj džamiji Al Aksi, objavila je izraelska policija.

Napadači su otvorili vatru na skupinu pripadnika izraelske policije na Brdu hrama u Starom gradu te ranili tri sobe, dvije teško, rekla je policija ne precizirajući je li riječ o pripadnicima sigurnosnih snaga.

Lokalni mediji  objavili su da su uz napadače pronađene izraelske putovnice te da jedan od njih dolazi iz arapskoga sela na sjeveru zemlje. Na snimci s mjesta događaja u vrijeme incidenta vidi se da je prisutan veći broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Mjesto koje židovi zovu Brdo hrama a muslimani Plato džamija za obje je strane sveto mjesto.

Prema dogovoru o očuvanju statusa quo, samo se muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al Aksa kao i na ruševinama biblijskoga židovskoga hrama.

Izraelska policija rekla je da će mjesto biti zatvoreno tijekom dana, što znači da muslimani neće moći prisustvovati molitvama u petak na tom mjestu.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima nakon spora od prije dvije godine o tome tko ima pravo na vjerske obrede na Brdu hrama, zbog čega je krenuo val nasilja.

Napadi su postali izraz palestinske frustracije zbog trajne izraelske okupacije.

Komentari (27)
  • Prica uopce nije istinita jer stvarnost je drukcija. Izraelske okupacione snage blokirale su u blizini Al Akse Muslimansko groblje i prekopavaju ga.Palestinci kao i uvjek Napadaci (sto nije istina) pokusali su sprijeciti prekopavanje tog groblja.Ostalo se zna.Okupacione snage IDF-a pucale su na nenaoruzane ljude. Lijepo bi bilo pisati istinu!

    14. 7. 2017,   14:15
  • Nisu li oni oteli to sveto mjrsto i cjeli teritorij arapima pod patronatom amera

    16. 7. 2017,   08:19
  • tebi vjerujem!

    14. 7. 2017,   16:23