Obavijesti

News

Komentari 27

Nekretnina im je uništena, ali osiguranje nije otplatilo kredit

Nekretnina im je uništena, ali osiguranje nije otplatilo kredit
1

Ako je polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist banke, u ovakvim slučajevima banka odlučuje hoće li iznos odštete osiguravatelj isplatiti vlasniku ili banci radi zatvaranja dijela kredita

VIDEO

I dalje otplaćujemo kredit za kuću koja nam je izgorjela, iako svaki mjesec uz ratu dajemo i 130 kuna za osiguranje, rekao je mladi par iz okolice Koprivnice kojem je nevjenčani suprug majke jednog od njih polio kuću benzinom pa zapalio.

Mladi par podigao kredit za kuću, a onda im ju je zapalio...
Mladi par podigao kredit za kuću, a onda im ju je zapalio...

U sličnoj je nevolji i obitelj iz Kostajnice kojoj je u ožujku klizište srušilo kuću. I oni su je gradili kreditom, zbog kojeg im je danas blokiran račun. Pa zar im nije osiguranje otplatilo kredit, pitanje je koje su si mnogi postavili. Nije, a i ne mora, pojasnili su nam.

- Kredit se otplaćuje u cijelosti, neovisno o tome je li osiguravajuća kuća isplatila odštetu. U najvećem broju slučajeva iznosi odštete su manji od tražbine i od njih se može naplatiti samo manji dio neotplaćenoga kredita - rekli su nam u Erste banci.

Ako je polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist banke, u ovakvim slučajevima banka odlučuje hoće li iznos odštete osiguravatelj isplatiti vlasniku ili banci radi zatvaranja dijela kredita. Odluka ovisi i o tome je li korisnik kredita uredan u otplati, koliki iznos kredita još nije otplaćen i slično.

- Načelno možemo reći da Erste banka u svakom konkretnom slučaju nastoji pronaći adekvatan model prevladavanja situacije. To najčešće znači isplatu novca dužniku kako bi nekretninu doveo u prvobitno stanje - pojasnili su u Erste banci.

Da su moguće različite kombinacije, potvrdili su nam i u Croatia osiguranju.

- Ako je polica vinkulirana u korist banke, i odšteta u slučaju osiguranog rizika isplaćuje se banci. Isplata osigurnine vlasniku nekretnine, kako bi sanirao nastalu štetu, moguća je uz suglasnost banke - rekli su u našoj najpoznatijoj osiguravajućoj kući i dodali da vlasnik uništene nekretnine više ne treba plaćati osiguranje. Ako je šteta djelomična, plaća se i dalje, do datuma isteka osiguranja.

- Budući da je objekt uništen, više nema osnove za daljnje plaćanje osiguranja - rekli su u Sava osiguranju, no vlasnik uništene kuće nije odmah oslobođen plaćanja. Morat će uplaćivati premije do isteka osigurateljne godine. Uglavnom, osiguranje ne pruža baš previše sigurnosti.

Traže i osiguranje od posljedica demonstracija

Pri podizanju kredita za kupnju ili gradnju nekretnine banke najčešće traže osiguranje građevinskog dijela stana od osnovnih požarnih rizika, rekli su nam u Croatia osiguranju.

Osim požara izazvanih kuhanjem ili neispravnim instalacijama, u to spadaju osiguranja od udara groma, eksplozija, pada letjelice, oluja, tuča, udara vlastitog i nepoznatog motornog vozila u nekretninu, manifestacija, pa čak i uličnih demonstracija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu