Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nekretnina im je uništena, ali osiguranje nije otplatilo kredit

None Foto: Željko Rukavina/24sata

Ako je polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist banke, u ovakvim slučajevima banka odlučuje hoće li iznos odštete osiguravatelj isplatiti vlasniku ili banci radi zatvaranja dijela kredita

I dalje otplaćujemo kredit za kuću koja nam je izgorjela, iako svaki mjesec uz ratu dajemo i 130 kuna za osiguranje, rekao je mladi par iz okolice Koprivnice kojem je nevjenčani suprug majke jednog od njih polio kuću benzinom pa zapalio.

ČEKA SUĐENJE Mladi par podigao kredit za kuću, a onda im ju je zapalio...

U sličnoj je nevolji i obitelj iz Kostajnice kojoj je u ožujku klizište srušilo kuću. I oni su je gradili kreditom, zbog kojeg im je danas blokiran račun. Pa zar im nije osiguranje otplatilo kredit, pitanje je koje su si mnogi postavili. Nije, a i ne mora, pojasnili su nam.

- Kredit se otplaćuje u cijelosti, neovisno o tome je li osiguravajuća kuća isplatila odštetu. U najvećem broju slučajeva iznosi odštete su manji od tražbine i od njih se može naplatiti samo manji dio neotplaćenoga kredita - rekli su nam u Erste banci.

Ako je polica osiguranja nekretnine vinkulirana u korist banke, u ovakvim slučajevima banka odlučuje hoće li iznos odštete osiguravatelj isplatiti vlasniku ili banci radi zatvaranja dijela kredita. Odluka ovisi i o tome je li korisnik kredita uredan u otplati, koliki iznos kredita još nije otplaćen i slično.

- Načelno možemo reći da Erste banka u svakom konkretnom slučaju nastoji pronaći adekvatan model prevladavanja situacije. To najčešće znači isplatu novca dužniku kako bi nekretninu doveo u prvobitno stanje - pojasnili su u Erste banci.

Da su moguće različite kombinacije, potvrdili su nam i u Croatia osiguranju.

- Ako je polica vinkulirana u korist banke, i odšteta u slučaju osiguranog rizika isplaćuje se banci. Isplata osigurnine vlasniku nekretnine, kako bi sanirao nastalu štetu, moguća je uz suglasnost banke - rekli su u našoj najpoznatijoj osiguravajućoj kući i dodali da vlasnik uništene nekretnine više ne treba plaćati osiguranje. Ako je šteta djelomična, plaća se i dalje, do datuma isteka osiguranja.

- Budući da je objekt uništen, više nema osnove za daljnje plaćanje osiguranja - rekli su u Sava osiguranju, no vlasnik uništene kuće nije odmah oslobođen plaćanja. Morat će uplaćivati premije do isteka osigurateljne godine. Uglavnom, osiguranje ne pruža baš previše sigurnosti.

Traže i osiguranje od posljedica demonstracija

Pri podizanju kredita za kupnju ili gradnju nekretnine banke najčešće traže osiguranje građevinskog dijela stana od osnovnih požarnih rizika, rekli su nam u Croatia osiguranju.

Osim požara izazvanih kuhanjem ili neispravnim instalacijama, u to spadaju osiguranja od udara groma, eksplozija, pada letjelice, oluja, tuča, udara vlastitog i nepoznatog motornog vozila u nekretninu, manifestacija, pa čak i uličnih demonstracija.

Tema: To mi treba

Komentari (27)
  • Hm,pa ako klijent plaća osiguranje što ima banka sa time i još kao odlučuju dal će dati novac klijentu ili ga sebi u džep staviti... Uglavnom skraćena priča - banka i osiguranje su svoju lovu uzeli a ti dragi klijentu sipu racku. Nikad mi neće biti jasno,plaćaš osiguranje za slučaaj da se nešto dogodi a onda kada se dogodi sve moguće cake samo da ti ne daju novac.

    12. 5. 2018,   16:19
  • Ako je kredit za kupnju kuće od 100 tisuća eura, logično je da se i osigurava u tom iznosu i polica u cjelosti pokriva kredit, ako je drugačije, onda je to prevara, kojih ne manjka među bankama.

    12. 5. 2018,   16:34
  • Bogato životno iskustvo mi govori da je osiguravanje u načelu bačen novac jer u slučaju štete društva izvlače sve argumente za odricanje odgovornosti. Dokazni postupak je na oštečeniku u cijelosti i uvijek nedovoljan za nadoknadu ! Auto štete se promatraju uvijek kao prijevara, a kućne štete se umanjuju po 10 osnova gototvo do nule ! Dozvoljava država ! Zakon po narudžbi osiguravatelja ! fuuuuuuuuujjj

    12. 5. 2018,   16:51