Obavijesti

News

Komentari 122

Nelagoda u loži: Ekipa nije razgovarala, čak ni kurtoazno

Nelagoda u loži: Ekipa nije razgovarala, čak ni kurtoazno
1

Vladin protokol napravio je gaf u HNK - Milana Bandića posjeli su pored glavnog državnog odvjetnika, koji nije bio obaviješten da će sjediti pored osobe protiv koje vodi istragu

VIDEO

Dan nakon svečanoga koncerta povodom službenog početka hrvatskog predsjedanja EU glavna tema bili su zagrebački gradonačelnik i glavni državni odvjetnik, koji su koncert pratili jedan uz drugog iz iste lože. U javnosti se propituje je li glavni državni odvjetnik trebao odbiti mjesto u svečanoj loži pored Uskokova optuženika.  

U Državnom odvjetništvu napominju da je raspored sjedenja radio protokol organizatora, a nakon što je Dražen Jelenić potvrdio dolazak, smatraju da su mogli napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost glavnog državnog odvjetnika i DORH-a u cjelini. 

- Glavni državni odvjetnik smatra da je ostanak u loži prema dodijeljenome mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga, ali je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja uputio Vladi pismo - objavio je DORH.  

Napominju kako to što je glavni državni odvjetnik po protokolu bio smješten u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvoga karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje Državnog odvjetništva u određenom predmetu, koje se vodi isključivo odredbama relevantnih zakona. 

Ekipa iz svečane lože: Vaso, Bandić i državni odvjetnik
Ekipa iz svečane lože: Vaso, Bandić i državni odvjetnik

Za razliku od Jelenića, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kaže da se osjećao ugodno te da mu je program bio fenomenalan. Napomenuo je kako ga je u tu ložu smjestio protokol Vlade, a uz njih su sjedili potpredsjednici Sabora Milijan Brkić i Furio Radin. 

- Protokol Vlade smjestio je gradonačelnika tamo gdje treba, a gradonačelnik ide tamo gdje je pozvan i gdje ga smjeste. Rekao bi Churchill: ‘Čelo je tamo gdje ja sjedim’ - izjavio je Bandić.  

Upitan je li mu, zbog optužnica, bilo neugodno sjediti pored glavnog državnog odvjetnika kazao je:   

- Meni ništa nije neugodno, pravda na kraju pobijedi. Ovo nije ‘45. Ne možete vješati čovjeka. Presumpcija nevinosti vrijedi i za zagrebačkoga gradonačelnika - zaključio je Bandić priču o svečanom koncertu. 

Unatoč Bandićevim tvrdnjama da se osjećao ugodno, neslužbeno se moglo čuti kako je atmosfera u loži tijekom svečanoga koncerta bila daleko od ugodne te da gosti iz lože, koji su trenutačno na suprotnim stranama, međusobno nisu čak ni kurtoazno razgovarali.  

- Protokol nije sveto pismo, a zbog aktualne situacije trebalo se pripaziti da se Bandića i Jelenića ne stavlja jednog pored drugoga - kaže nam sudionik koncerta.

Od ljudi bliskih glavnom državnom odvjetniku moglo se čuti kako je on sad svjestan da je pogriješio jer se nije unaprijed raspitao o redoslijedu sjedenja, ali vjerovao je organizatorima i sad je nešto naučio. Doznajemo i da glavni državni odvjetnik, do objave ovog teksta, ispriku iz Banskih dvora nije dobio. Zanimalo nas je i je li se ovakav raspored sjedenja mogao izbjeći. 

Vlada o Jeleniću: Raspored je bio prema redu prvenstva...
Vlada o Jeleniću: Raspored je bio prema redu prvenstva...

- Protokol je pripremio raspored sjedenja uzvanika prema redu prvenstva, uvažavajući i veliki broj međunarodnih gostiju - odgovorili su iz Vlade.   

I dok jedni smatraju da je raspored sjedenja bio čisto stvar protokola, drugi navode da bi Vlada, ali i premijer, trebali odgovoriti ima li nešto iza ovoga ili nema. Ministri jučer nisu bili raspoloženi komentirati raspored sjedenja u loži prema kojem su Uskokov optuženik i glavni državni odvjetnik bili jedan pored drugoga.  

- Ne bih to komentirao, protokol je jedno, a mi se u ovom trenutku bavimo puno bitnijim stvarima - istaknuo je ministar Darko Horvat (HDZ), a njegov kolega Predrag Štromar (HNS) pravdao se kako o tome nije razmišljao. 

Za predsjednika SDP-a Davora Bernardića Jelenić je mogao i trebao reagirati.   

'Trebao je odbiti mjesto'

- Državni odvjetnik trebao je odbiti mjesto pokraj Uskokova optuženika Bandića, no danas se u društvu opterećenom aferama nevažnim predstavljaju i očito neprimjerene situacije. Povjerenje građana u institucije nemoguće je vratiti dok se događaju ovakvi propusti - objavio je na društvenim mrežama.  

Protokol na svečanom koncertu povodom službenog početka šestomjesečnog predsjedanja EU prokomentirao je Dario Jurčan, najžešći kritičar lika i djela Milana Bandića.  

- Podržavam kako RH potkopava DORH i iživljava se na državnom odvjetniku Jeleniću. Isto su radili i Cvitanu. Malo nas je, al’ smo g**** - objavio je Juričan.  

Goran Beus Richembergh za N1 je napomenuo kako naš protokol nije bez iskustva i da je ovo ogroman propust, a možda čak i podvala. 

'Ovo je možda i podvala'

- Nema logike da potpredsjednik Sabora, glavni državni odvjetnik i zagrebački gradonačelnik budu u istoj loži, čak ni po abecedi, a pogotovo po rangu. Propust je glavnog državnog odvjetnika, koji nije tražio mjesto u drugoj loži, jer ovo je nešto što mu nije trebalo - rekao je Beus Richembergh. 

Prema protokolarnim pravilima, glavni državni odvjetnik i gradonačelnik Grada Zagreba moraju biti smješteni blizu. Sugovornicima s kojima smo razgovarali nije problematično što zagrebački gradonačelnik i glavni državni odvjetnik na službenim državnim zbivanjima budu jedan pored drugoga, no svi se slažu da bi u ovako delikatnim situacijama, kada dužnosnik ima optužnice, o tome ipak trebalo voditi računa.  

Ovo nije prvi put da protokol Bandića stavlja u istu ložu s čovjekom koji ga, po službenoj dužnosti, istražuje. No prvi put se u toj poziciji našao aktualni glavni državni odvjetnik. Njegov prethodnik Dinko Cvitan našao se rame uz rame s Bandićem 2015., na svečanoj sjednici Sabora povodom Dana državnosti, Bandić se tad nalazio pod istragom Uskoka, a i u dva navrata proveo je nekoliko mjeseci u remetinečkom pritvoru. 

A u sjeni ekipe iz lože jučer u Zagrebu odvijao se Kolegij povjerenika Europske komisije, na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen. Poručila je kako su prioriteti hrvatskog predsjedanja Unijom i prioriteti Komisije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava