Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

(Ne)liberalno: HDZ je protiv ideja Dalić o brojnim otkazima

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dio HDZ-ovih neoliberala je na izlaznim vratima iz stranke. Martina Dalić prva je među njima, a odlazak je ubrzala i činjenica da više nema šanse postati ministrica

Odlazak Martine Dalić iz HDZ-a izazvao je silan odjek, sličan onomu koji je Mirela Holy svojedobno proizvela napuštanjem SDP-a. Nekoliko čelnih HDZ-ovaca bilo je uvjereno da će u stranci uslijediti jak potres. Martina Dalić stranci je, bar tako neki misle, zadala udarac tvrdnjom kako je Karamarko nespreman za vlast

U HDZ-u kažu da je Dalić zagovornica brutalnih otkaza radnicima, ali i da je njezin odlazak ubrzala činjenica da je dobila konkurenciju - Josip Budimir iz HSLS-a ima mnogo veće izglede da postane ministar u budućoj vladi, a Tomislav Ćorić (HDZ) mnogo je bliži Karamarku od nje. 

Osim Martine Dalić, koja je već napustila HDZ, još dvojica HDZ-ovaca planiraju isto. Riječ je, kako doznajemo iz HDZ-a, o Davoru Božinoviću, bivšem ministru obrane i Đuri Popijaču, bivšem ministru gospodarstva. Svi troje dijele istu političku povijest - povezuje ih činjenica da su bili ministri u Vladi Jadranke Kosor i da ih je ona dovela na ministarske položaje. Od ulaska u Sabor bili su nerazdvojni trojac, a ono što ih je možda čak i stajalo karijere jest to da su bili jedni od rijetkih koji su znali popiti kavu s bivšom premijerkom. Kave nisu ispijali prečesto zbog straha od novog šefa, ali ipak jedini su imali, kako govore u HDZ-u, hrabrosti sjesti s Kosor za zajednički stol u saborskom kafiću. 

Osim toga, Kosor je smijenila Ivana Šukera s mjesta ministra financija i postavila Dalić, koja je bila solidna, ali s vrlo kratkim mandatom, od samo godinu dana. Realno, nije ni mogla puno toga napraviti. 

- Martina Dalić za Šukera je bila svemirska raketa- rekao je jedan bivši HDZ-ovac upućen u gospodarske teme...

Ipak, iako su obilježeni kao ministri vlade Jadranke Kosor, naš sugovornik iz HDZ-a, smatra da nije to presudilo njihovoj karijeri u HDZ-u. Naime, nisu se uspjeli uklopiti u Karamarkov HDZ...

- Martina Dalić je od tog trojca uvijek bila najglasnija. Ona je spremno radila na svom gospodarskom programu, a kada su neki vidjeli da joj to dobro ide, osjetili su se ugroženima pa su je odlučili marginalizirati - rekao nam je jedan bivši HDZ-ovac.

>>> Više pročitajte u Expressu

>>> Na dar i najbolji auto magazin

Komentari (48)
  • Ivan Šuker je savršeno shvatio kako napraviti veličanstvenu karijeru. Možeš studirati dvadeset godina, ali ako si vjeran bilo kojem šefu svoje stranke, vječan si..

    27. 9. 2014,   14:10
  • U potpunosti se slažem sa Dalićkom.Dosta državnih službenika triba dobit otkaze.Je kompjuteri obavljaju veliki dio posla i netriba toliko biti na državnim jaslama.Triba bar sa državnih jasla po mom otpustit bar 50,000 ljudi.Jer mi u privatnom sektoru nemožemo više izdvajat za njih.

    27. 9. 2014,   12:40
  • 45 000 mladih ptičica u stranačkom gnijezdu otvaraju svoja gladna usta i čekaju da ih majka stranka kad dođe na vlast, nahrani i zbrine... To ni amerika nebi izdržala....

    27. 9. 2014,   13:53