Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nema dogovora o novoj lokaciji za smještaj migranata'

None Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nekoliko stotina migranata smješteno je u bivšoj vojarni Ušivak, dvadesetak kilometara udaljenoj od Sarajeva, koja je posebno prilagođena za sadašnju namjenu

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine traži rješenje za smještaj ilegalnih migranata no problem je što nema dogovora između vlasti BiH i međunarodnih organizacije koje bi takve kampove trebale financirati,  priopćilo je u petak ministarstvo nakon poziva da se hitno zatvori prenatrpani i neprimjereni kamp Vučjak kod Bihaća.

"Na žalost lokacije koje su do sada predlagane predstavnici Europske unije ocijenili su neprihvatljivima i odbili ih financirati navodeći kao razlog uvjete na terenu ili to što je zemljište u privatnom vlasništvu", navodi ministarstvo.

Čim bude ponuđena adekvatna lokacija, Ministarstvo sigurnosti BiH će se koordinirati s partnerskim organizacijama i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe "koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante", navodi se. 

Dodaje da je bila planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolici Sarajeva kako bi se područje Unsko-sanske županije dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

U Unsko-sanskoj županiji sada je oko šest tisuća ilegalnih migranata u tri kampa na području Bihaća te u jednom kod Velike Kladuše.

Nekoliko stotina migranata smješteno je u bivšoj vojarni Ušivak, dvadesetak kilometara udaljenoj od Sarajeva, koja je posebno prilagođena za sadašnju namjenu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ipak su upozorili da nije rješenje u otvaranju novih smještajnih kapaciteta nego u jačanju zaštite granice sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se priječio ulazak migranata u zemlju jer se ne smije dopustiti njihov masovni dolazak.

"BiH ne želi postati hot-spot za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Europske unije", istaknuli su u priopćenju.

 

Komentari (13)
  • Svima njima se obnavljaju stanovi koje naši socijalni slučajevi nisu mogli dobiti kao i kampovi koji se grade! Pošto u Sloveniju i Mađarsku ne mogu, do Italije nemogu plivat Jadranom, mi postajemo HOT-SPOT i sve što iz srbije avaliu Bosnu do nas tu i ostaje a sve jer narod podržava PROTUDRŽAVNU vlast, kako vladu tako i predsjednicu koji ne šalju vojsku na granice a sve u Merkeličino ime i onda ta i takva vlada govori o Schengenu a ne možemo vlastitu granicu čuvat, odnosno NE ŽELE pa bi da im EU da vanjsku granicu cijele unije!

    18. 10. 2019,   19:05
  • Hrvatska pod hitno treba poduzeti radikalne mjere da zaštiti svoju granicu! Ovo ne sluti na dobro!!

    18. 10. 2019,   20:08
  • U Grckoj je sve po propisu pa ipak ta glava EU-a na kapaljke pomaze Grcima oko istog problema. Treba konacno te mislioce u EU parlamentu osuditi za ovo sto nam se polako svima desava, kaos koji su oni prouzrocili svojim odlukama a bojim se da to za sad i nije najgore sto nas jos ceka !

    18. 10. 2019,   18:50