Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mogli smo izabrati 6 sudaca, ali se traži da ih izaberemo 10'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL 4

Ni danas nema dogovora o popisu kandidata za izbor sudaca Ustavnog suda. Robert Podolnjak se obratio javnosti kako bi objasnio zašto smo na rubu ustavne krize

Nakon nekoliko odgoda i činjenice da sutra nećemo glasovati o izboru sudaca Ustavnog suda, dužno je javnosti reći zašto smo došli do ruba ustavne krize - rekao je Robert Podolnjak iz MOST-a i predsjednik saborskog Odbora za Ustav. 

- Razgovori su se odvijali konstruktivno i otvoreno, razgovarali smo kakav Ustavni sud želimo i bio sam uvjeren da možemo postići kvalitetno rješenje o sastavu Ustavnog suda. Odlučio sam se za načelo pariteta. To je načelo dosta rano prihvaćeno. To smtram pozitivnim iskorakom, da suci budu izabrani u jednakom dijelu iz vladajućih i oporbe. To nije bio problem. Često se može čuti nadalje da je problem dvotrećinska većina. Kategorički tvrdim da to nije točno kada uspostavite načelo pariteta. Do prije jednog dana imali smo šest kandidata oko kojih je postojao dogovor. Zato sam rekao da postoji mogućnost da izaberemo manje od deset ljudi. Tri kandidata je predložila vladajuća koalicija i tri oporba. Mogli smo izabrati šest sudaca i ne bi bilo ustavne krize - rekao je Podolnjak.   

- Problem se pojavio kada se inzistira da mora biti izabrano svih deset kandidata. Kada se žele ugraditi kandidati oko kojih ne postoji dogovor - rekao je Podolnjak. Rekao je i da je MOST inzistirao na tome da se izabere šest sudaca. 

- Nikada se u povijesti Ustavnog suda nije dogodilo da među sucima ne bude profesor prava. To je neprihvatljivo. Takav sustav ne postoji nigdje u Europi. Ne možete u Ustavni sud staviti političare, a izostaviti profesore prava. Prijedlog dviju velikih stranaka nije uravnotežen broj, puno je više odvjetnika i političara. Sa strane MOST-a nije točno da smo tražili jednog našeg kandidata među predloženih 46 niti smo ultimativno tražili da bude kandidat MOST-a među tih deset kandidata. MOST nije tražio da određeno ime bude u tih deset kandidata - rekao je Podolnjak.  

- Na meni je da tražim dogovor - rekao je Podoljnjak. 

Kazao je kako ne može komentirati kako će održati eventualnu izvaredni izbori ako se ne izaberu ustavni suci.

Istaknuo je samo kako bi se što se njih tiče moglo izabrati šest sudaca i tako osigurati kvorum na Ustavnom sudu.

Podolnjak je rekao da se nada da će u narednih nekoliko dana doći do boljeg rješenja. 

- Mi smo nastavili s razgovorima, ne znam hoćemo li ih uspjeti okončati danas do sjednice u 13.30, vjerojatno nećemo, ali smo i te kako svjesni da sljedećeg utorka ističe rok i da je naša izuzetna obveza i prema građanima i prema institucijama koje bi trebale donositi odluke da taj dogovor postignemo - rekao je Peđa Grbin (SDP).

 

Komentari (114)
  • Veće kriterije treba ispunit sezonski konobar nego danas ustavni sudac

    2. 6. 2016,   14:06
  • Mogli su izabrati 6 sudaca. Ali velike stranke žele da u paketu prođu i 4 koja po ničemu ne bi trebali biti uopće suci, a kamo li suci Ustavnog suda. Pa je onda zbog takvih sve zamrznuto.. Tako nam je i u cijeloj zemlji. Zbog gnjilih jabuke ne možemo vidjeti, ni jesti zdrave jabuke.

    2. 6. 2016,   14:09
  • Bravo Most. Kara je htio i POU,SOU i MUP i Ustavni sud. Vaso i Kara su htjeli policijsku državu,evo im figa.Most ima glas naroda od sutra kad Kari dade vritnjak.

    2. 6. 2016,   14:03