Obavijesti

News

Komentari 306

Tuđman o selidbi Ureda: Rade sve da bi ponizili predsjednicu

Tuđman o selidbi Ureda: Rade sve da bi ponizili predsjednicu
8

U Otvorenom na HRT-u raspravljalo se o tome što zapravo stoji iza odluke Vlade o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u Visoku ulicu na Gornjemu gradu

VIDEO

Macan: Kruha nema pa nam nude igre

Screenshot HRT

Utvrdili smo svi da Ured predsjednika nije za Visoku ulicu. U ova dva tjedna do inauguracije neće se dogoditi ništa. Događa se da Vlada želi pokazati što može, koliko snažno može lupiti o stol. Politika zna da treba ponuditi kruha i igara: budući da kruha nema, nude nam se igre, izjavio je Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Tuđman: Ovo se  radi kako bi se ponizila predsjednica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, smatra da predsjednica ima želju da se racionaliziraju troškovi, no pitanje je kako racionalizaciju provesti. 

Screenshot HRT

- Predsjednica nije službeno zatražila preseljenje, ovo nije čista odluka Vlade već šlamperaj. U prostore u Visokoj ne stanu svi zaposlenici iz Ureda predsjednika, zgrada je pod zaštitom konzervatora, sigurnosni uvjeti u tom objektu nisu dobri, a ni sva se dokumentacija ne može prenijeti u idućih desetak dana. Ovo se sve radi kako bi se ponizila predsjednica - rekao je Tuđman.

'Pa svi znaju da se tamo ne može pet auta okrenuti'

- Pa i običan svijet koji tamo živi zna da se u toj ulici ne može pet auta okrenuti - dodao je Tuđman koji smatra da se  Hrvatska zbog ovoga izblamirala u međunarodnoj zajednici.

- Logično je da diplomati izvještavaju o ovome što se događa, i ovo daje sliku hrvatske političke scene u drugim zemljama - kaže Tuđman.

Laušić se čudi što se uopće spominje Visoka kao rješenje 

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić izrazio je čuđenje što se problematizira pitanje gdje će biti Ured predsjednika.

- Poznajem oba objekta. Apsolutno sam za ured na Pantovčaku, tamo se podižu sigurnosni standardi još od 90-ih godina prošloga stoljeća: u njemu postoje standardi evakuacije, zaštite arhivske građe itd - rekao je Laušić.

Screenshot HRT

- Danas nema potrebe za nekom brzinom realizacije nekog zahtjeva, i moraju se poštivati određeni standardi. "Mnogi sigurnost vulgariziraju na način da kažu da je to samo zaštita nekog objekta. Sigurnost uključuje puno "prstena štićenja". Ja bih apsolutno bio sretniji da štitim Predsjednicu na Pantovčaku, a ne u Visokoj - kazao je Laušić.

Napomenuo je da sigurnost nije samo sprječavanje nekih ciljanih napada na štićene osobe, nego i sprječavanje svakodnevnih incidenata. 

- Što da dođe do puknuća neke vodovodne cijevi ili potrebe za komunalnim radovima? U ovakvom objektu koji je spomenik kulture izvođenje potrebnih građevinskih zahvata je apsolutno neprimjereno - smatra Laušić.

Cvrtila: Pantovčak je bolje rješenje, Vlada sebi radi političku štetu

Vlatko Cvrtila, bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića, kaže da je sva dokumentacija s oznakom tajnosti jako dobro označena i teško može nestati. 

Screenshot HRT

- To je nepregledna masa dokumenata i u dva tjedna se ona ne može prenijeti u Visoku ulicu. U protokolarnom smislu, kod ceremonijalnih događaja, Visoka također ne odgovara. Pantovčak je definitivno bolje mjesto, i u tehničkom i u sigurnosnom smislu. Mislim da Vlada čini sebi politički štetu - zaključio je Cvrtila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 306
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...