Obavijesti

News

Komentari 0

Nema neke čarolije: Tablete s posuđa usitnjavaju prljavštinu

Nema  neke čarolije: Tablete s posuđa usitnjavaju prljavštinu
1

RADE POPUT NAŠEG TIJELA: Nečistoću tablete razgrađuju pomoću enzima kakve imamo u probavnom sustavu. Jedni uklanjaju masti i ulja, drugi bjelančevine, a treći ugljikohidrate

VIDEO

Za uklanjanje ostataka s površine posuđa važno je smanjiti svojstvo vode koje se zove površinska napetost. To se postiže pomoću površinski aktivnih tvari, takozvanih tenzida.

Nazivaju ih i surfaktantima, a na deklaraciji ih navode kao anionske ili neionske površinski aktivne tvari. To su spojevi koji pomažu u čišćenju smanjujući površinsku napetost vode. Molekule vode su jako dobro povezane pa teže dopiru u nečistoću i razgrađuju je. Tenzidi razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću i uklanja je s površine tanjura, čaša, lonaca...

Za čišćenje su puno prihvatljiviji neionski tenzidi. Oni se lakše aktiviraju, odnosno učinkovitiji su u tvrdoj vodi punoj kamenca kakva je kod nas česta. Slična svojstva imaju i izbjeljivači, koji također pomažu u uklanjaju nečistoća, posebice onih koje ostavljaju obojene tragove. Danas su u upotrebi najviše izbjeljivači na bazi kisika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U slučaju izravnoga kontakta s tableticom za strojno pranje posuđa, treba postupiti prema preporuci na deklaraciji. Posebno, kod korištenja, oprez se preporuča kod osoba s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom.

U pravilu, više tvari u proizvodima za uklanjanje mrlja djeluju zajednički tj. međusobno pokazuju i sinergistički efekt. Drugim riječima, zajedničkim djelovanjem nečistoće uklanjaju bolje nego svaki sastojak pojedinačno. Zato se u ovim proizvodima uvijek miješa više vrsta ovih tvari jer je konačni učinak bolji, a sastav im varira od proizvođača do proizvođača.

Perilice za posuđe mogu se promatrati kao biološko-kemijski strojevi koji su objavili bitku prljavštini. To je zato što se koristi „bojeva municija“ na bazi enzima. I to enzima poput onih koji se nalaze u našem probavnom sustavu. Pa možemo reći kako perilica zapravo razgrađuje ostatke hrane s posuđa.

Enzimi koji se stavljaju u proizvode za pranje razgrađuju nečistoće ubrzavaju proces čišćenja, a ekološki su prihvatljivi i jednostavni za upotrebu. Zapravo oni mogu smanjiti količinu ostalih tvari koje peru, a uz isti ili bolji učinak. Masovnije su se počeli upotrebljavati potkraj šezdesetih godina prošloga stoljeća, a prednosti su im da dobro djeluju već pri malim koncentracijama i nižim temperaturama. To je jako bitno i zbog uštede energije.

Najčešće je riječ o enzimima koji se nazivaju proteaze. One uklanjaju proteine iz primjerice, krvi, jaja, trave, mlijeka. I suptilizin je enzim koji povećava učinkovitost deterdženata u uklanjanju bjelančevina, čak i pri niskim temperaturama. Amilaze su dobre za uklanjanje mrlja od ugljikohidrata, primjerice čokolade i druge hrane, dok su lipaze dobre kod mrlja od ulja i masti.

Ostaci hrane razgrađuju se na sve manje dijelove i na kraju bivaju isprani te završavaju u odvodnom sustavu.

Enzimi zapravo jako ubrzavaju reakciju razgradnje i potrebni su u malim količinama. Ovi proizvodi često su zapakirani u polimerne materijale među kojima se ističe poli(vinil-alkohol), u svijetu najzastupljeniji vodotopljiv polimer. Njegova široka primjena posebice je razvijena zbog visokog stupnja biorazgradivosti. Tablete za strojno pranje posuđa, poput ostalih sličnih proizvoda trebaju se koristiti u periodu valjanosti navedenom na deklaraciji. Svako odstupanje od preporuke proizvođača može promijeniti učinkovitost tablete ili dovesti od neželjenih učinaka. Osnovne bitne informacije navedene su na deklaraciji.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1