Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Zaraženo meso prodano na 57 lokacija: 'Ma nema opasnosti...'

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sanitarna inspekcija provela je dosad nadzor u 26 ugostiteljskih objekata, među kojima je bilo 17 objekata s distribucijske liste, utvrđeno je kako je slovenski dobavljač obavijestio kupce o povlačenju proizvoda

U povodu informacije Sanitarne inspekcije da je prije službenog upozorenja u Hrvatskoj zaraženo poljsko mesu distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak kako nema opasnosti za one koji su ga konzumirali s obzirom da se radi o mesu koje se prethodno mora termički obraditi.

Gornja bistra: Ministar Kujundžić obišao Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

- Ako je netko konzumirao takvo meso, koje se termički obrađuje, nema opasnosti. Ako se pojeo kebab u kojem je bila Escherichia coli i salmonela, opasnosti više nema nakon termičke obrade, no to ni u kom slučaju ne znači da ne trebamo bolje kontrolirati proizvode da nam se takve stvari ne događaju - rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade. 

JAKO NEUGODNE POSLJEDICE Sve opasnosti zaraženog mesa: Gnojne upale, sepsa, listerija...

Jutarnji list objavio je odgovor Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem je kebab iz Slovenije, od zaraženog mesa iz Poljske, u kojemu su pronađene bakterije Escherichia coli i salmonela, distribuiran u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, odnosno da se sporni proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu prije upozorenja preko sustava RASFF.

MINISTAR TVRDI: 'Povučeno meso nije iz sporne zaražene klaonice u Poljskoj'

Sanitarna inspekcija provela je dosad nadzor u 26 ugostiteljskih objekata, među kojima je bilo 17 objekata s distribucijske liste, utvrđeno je kako je slovenski dobavljač obavijestio kupce o povlačenju proizvoda te su ga oni odmah povukli s tržišta. Također, inspekcija je dodatno provela uzorkovanje kebaba drugih serija, pa se čekaju rezultati tih analiza.

Kujundžić je ocijenio kako je Hrvatska u riziku od zaraženog mesa kao i druge zemlje Europske unije, ali ne postoje procjene koliko takvog mesa završi kod nas.

Komentari (103)
  • Poštovani ministre, proslijedite zaraženo meso u saborski restoran, pa neka ga peku, dinstaju, pohaju na najvišim temperaturama i uživaju u njemu, zajedno s vama.

    21. 2. 2019,   11:29
  • molim informaciju u kojim trgovačkim centrima se navedeno meso nalazilo i to u kojem periodu?

    21. 2. 2019,   12:01
  • Bravo...To lutko! Ministar bolesti! Duboko vjerujem da naš dragi ministar trovač kupuje pokvareno i meso bolesnih životinja pa ga termički obrađuje:)))

    21. 2. 2019,   11:22