Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nema osiguran prijevoz: Zbog škole pješači po 18 kilometara

None Foto: Mihael Hnatyšyn/24sata 3

NIKAD NE KASNI: Danijel Dograjić (15) iz sela kraj Požege u školu kreće u 5.30 ujutro pješačeći kroz gustu šumu. Susretao se s lisicama, divljim svinjama i drugom divljači...

Na putu do škole Danijel Dograjić (15) iz Laza Ćosinih susretao se s lisicama, divljim svinjama i drugom divljači. Nasreću, nikad ga nisu napale.

Tinejdžer polovicom puta ide makadamskom cestom kroz gustu šumu, a dolaskom do prvog sela Komušine nastavlja asfaltiranim dijelom. Do škole mora propješačiti devet kilometara, a onda još toliko za natrag. Učenik je prvog razreda Obrtničke škole u Požegi, a kako srednjoškolci u tom kraju nemaju osiguran prijevoz autobusima, na nastavu mora ići pješice ili se ponekad poveze automobilom s nekim od susjeda ako slučajno idu prema gradu. Osim Danijela, na nastavu svakog dana pješice ide i njegova sestra Barbara (17), učenica Ekonomske škole, koja je bila prestidljiva da bi se fotografirala. Njihova majka Nevenka (55) kaže da se boji za djecu jer ujutro na nastavu kreću već u 5.30 sati te im je do škole pješice potrebno najmanje sat i pol.

– Kad su druga smjena, često se vraćaju oko 21 ili 21.30 sati po mrklome mraku, a u šumi rasvjete nema nigdje. Svašta se može dogoditi i nemam mira dok mi ne dođu u kuću. Danijelu nastava ujutro počinje već u 7.10 pa mora krenuti jako rano, dok Barbara kreće nešto kasnije. - Dobra strana života ovdje je što imamo mir od gužve i buke, ali puno bi nam značio asfalt u selu. Tako bismo se riješili i prašine u ljetnim danima. Nekad u školu dođem premoren – priznao je srednjoškolac.

Foto: Mihael Hnatyšyn/24sata

U selu je naseljeno samo šest kuća i ima 20 stanovnika, ali samo Dograjići imaju školarce. Uz Danijela i Barbaru, Nevenka ima još jednog školarca, kćer Anu (12), ali ona na nastavu odlazi autobusom koji je svakog dana pokupi ispred obiteljske kuće. Uz njih troje, Nevenka je majka još petero djece.

– Učenici srednje škole moraju se snalaziti kako znaju i umiju, a djeca iz osnovne imaju osiguran besplatan autobusni prijevoz i to je velika stvar za nas. Danijel rano kreće na nastavu, ali nikad nije zakasnio. Voljela bih kad bismo im nekako uspjeli riješiti prijevoz do škole jer bi tako bili sigurniji – dodaje majka.

Foto: Mihael Hnatyšyn/24sata

Ona i suprug Ranko su nezaposleni te žive od uzgoja svinja i rada na polju, pa nemaju novca da ih svakog dana voze.

– Najviše se bojim za Barbaru jer se danas svašta događa. Ona je sitna i lako se uplaši u mraku, ali uskoro će maturirati pa više neće morati ići sama po mraku i kroz šumu – kaže nam majka osmero djece.     

Šustar pješačio 6 km

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar nedavno je posjetio srednju školu u Glini. Razgovarali su o prijevozu u školu, a on je rekao da je pješačio 6 km.     

Goran Stanzl/PIXSELL | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentari (241)
  • Uvijek su to bili najbolji učenici koji su imali previše obaveza, morati se žrtvovati ovako putujući, imali bolesne roditelje itd.. ali im volja i želja da naprave nešto bolje od svog života donese plodove... Naravno ne u Hrvatskoj ovakva kakva je jer tu uspijevaju jedino lopovi i sinovi od takvih.

    27. 4. 2016,   22:58
  • Treba mu kupit neki Tomos i problem riješen. Troši 2 litre na 100 km

    27. 4. 2016,   22:54
  • sa biciklom bi to bilo 20-25 minuta

    27. 4. 2016,   23:00