Obavijesti

News

Komentari 52

Nema razgovora prije svadbe, a kontracepcija je zabranjena

Nema razgovora prije svadbe, a kontracepcija je zabranjena
1

Supružnici Amanda Evans i Ivars Berzins napravili su dokumentarac o Gloriavaleu, kršćanskoj zajednici s Novog Zelanda te prikazali težak položaj žena u zajednici i njihovu apsolutnu podređenost muškarcu

VIDEO

Kontroverzni dokumentarac koji su napravili Amanda Evans i Ivars Berzins prikazuje život potpuno izolirane kršćanske zajednice Gloriavalea te užasno težak položaj žena u zajednici.

Film se bavi njihovom svakodnevnicom i ispunjenjem zadataka koje ostatak ove komune od njih očekuje. Sve se to događa u bogatom i pitoresknom Novom Zelandu za koji mnogi kažu da je pravi "raj na zemlji"..

U okviru zajednice koja nema nikakav kontakt sa vanjskim svijetom i gdje su svi jednako odjeveni (u plavim uniformama) i u kojoj potpuno dominira patrijarhat, što znači da su žene apsolutno podložne muškarcu te su dužne obavljati poslove poput kuhanja i pranja, dok su muškarci posvećeni težim fizičkim poslovima.

Žena je da rađa i brine o djeci

Kontakt sa svijetom van zajednice gotovo da ne postoji, nemaju pristup internetu, a dozvoljeno im je posjedovati samo određene materijalne stvari. Brakove ugovaraju vođe zajednice odnosno vijeće starješina koji vode brigu o tome da sa budućim bračnim partnerom ne budete u krvnom srodstvu pa na kraju i odlučuju o tome tko će s kim ući u brak. Očekuje se da žena prihvati prosidbu i nakon vjenčanja rodi djece koliko god može. Naravno, kontracepcija je apsolutno zabranjena.

Ovaj nagrađeni dokumentarac prati sudbine dve članice sekte, Dove Love (22) koja je pred udajom za pet godina mlađeg člana zajednice i Angel Benjamin koja iščekuje svoje šesto dijete i koja vjeruje da je ženi sudbina i zadaća da rađati i odgajati djecu.

- Ponekad pomislim da je njima zapravo skroz lijepo, da nije loše biti tako izoliran, ali ubrzo shvatim da nikad ne bih mogla tako živjeti - kazala je Evans

Gloriavale

Kći osnivača pobjegla iz zajednice

Zajednicu Gloriavale na Novom Zelandu zovu "Mala Sjeverna Koreja". Već godinama kontroverze oko ove zajednice ne prestaju.
Kult je napustila kći osnivača Nevillea Coopera, koji je devedesetih bio optužen za seksualno zlostavljanje i proveo je 11 mjeseci u zatvoru. Nakon izlaska iz zatvora opet je vodio kult i vodi ga još uvijek.

Njegova kći, Miracle Cooper pobjegla sa svojim suprugom i desetero svoje djece prije pet godina. Kada je napustila zajednicu imala je 45 godina i novi život je počela od početka. Kaže da joj je bilo teško integrirati u društvo jer ništa o normalnom životu nije znala.
- Nisam znala kako treba iznajmiti kuću, otvoriti račune u banci, tražiti posao. Nisam imala rodni list, vozačku dozvolu... Ništa od dokumenata s kojima mogu doći negdje i dokazati tko sam - ispričala je svojedobno Miracle. 

Gloriavale

Elijah Overcomer sa suprugom i dvoje djece također je napustio ovaj kult prije dvije i pol godine. Tamo je rođen i odrastao. O novcu nikad nije vodio računa
 
- Dok ste tamo novac vam nikad ni ne padne na pamet, jer postoje ljudi koji se o svemu brinu - kazao je Elijah. Inače, prema nekim podacima, Gloriavale posjeduje nekretnine i tvrtke u vrijednosti od 36,6 milijuna dolara. Članovi koji odluče napustiti zajednicu ne smiju ponijeti ništa sa sobom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)