Obavijesti

News

Komentari 21

Nema replika unutar kluba, a mjesto dvije, replika 1 minutu

Nema replika unutar kluba, a mjesto dvije, replika 1 minutu
1

Jandroković je rekao da fokus treba staviti sadržaj rasprave, a eventualne distrakcije u drugi plan. Naglašava da želi da rasprave u Saboru budu efikasne i racionalne te fokusirane na sadržaj

VIDEO

U Hrvatskom saboru pripremaju se izmjene Poslovnika koje bi, neslužbeno se doznaje, trebale rezultirati učinkovitijim radom na plenarnim sjednicama, a naglasak se stavlja na uvođenju reda u traženju stanki, skraćivanju vremena za replike i povrede Poslovnika.

O povredi Poslovnika do pola minute

Umjesto sadašnje dvije, zastupnička replika trajala bi jednu minutu, zastupnici ne bi mogli replicirati kolegama unutar istog kluba, o povredi Poslovnika umjesto do jedne minute mogli bi govoriti do najdulje pola minute.

Po jednoj točki dnevnog reda, zastupnik bi mogao imati jednu repliku, a dogodi li se da osnovno izlaganje o nekoj inicijativi ili zakonu imaju dva predstavnika kluba, zastupnik bi mogao replicirati samo jednom od njih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se radi na izmjenama Poslovnika i da im je cilj dobiti sadržajnije rasprave, potvrdio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

„Mi moramo u fokus staviti sadržaj rasprave, a eventualne distrakcije u drugi plan. Želimo da rasprave u Saboru budu efikasne i racionalne te fokusirane na sadržaj“, rekao je za Novu TV.

Potvrdio je da će replike trajati kraće, a reducirati se, sada već redovne, stanke koje su znale potrošiti dobar dio svakog saborskog prijepodneva te počesto razmrviti rasprave o važnim zakonima.

Stavovi klubova od 13,30 i 15 sati

"Da, ideja je da smanjimo mogućnost manipuliranja odredbama Poslovnika te reguliramo stanku koja se počela obijesno koristiti“, istaknuo je predsjednik Sabora.

Po novome, predstavnik kluba zastupnika mogao bi tražiti da iznese stav kluba o bilo kojoj temi u vremenu od 13,30 do 15 sati, izlaganje mu, kao i do sada, ne bi smjelo prijeći pet minuta, a na njega se ne bi moglo replicirati.

Izmjene Poslovnika, neslužbeno se doznaje, uređuju podnošenje ostavke predsjednika i potpredsjednika Sabora. Dužnost bi prestali obnašati danom podnošenja ostavke, a Sabor bi najkasnije u roku od osam dana od tog dana birao novog predsjednika odnosno potpredsjednika. Ostavke bi podnosili pisano ili usmeno na sjednici Sabora, o njoj se ne bi raspravljalo niti odlučivalo.

U okolnostima kad predsjednik Sabora prestane obnašati dužnost, do izbora novog predsjednika, zamjenjivao bi ga potpredsjednik iz reda zastupnika koji su imali većinu prvi dan prve sjednice Sabora.

Tematske sjednice samo temeljem zaključka radnog tijela

Izmjene Poslovnika na kojima se radi donijele bi novost i predsjednicima radnih tijela, dakle odbora i povjerenstava. Oni će, naime, moći sazivati tematske sjednice isključivo na temelju zaključka radnog tijela.

Izmjene predviđaju i da se zakoni kojima se potvrđuju međunarodni ugovori donose u jednom čitanju te da se ukine institut poimeničnog glasovanja kao suvišan, a propiše objava rezultata elektroničkog glasovanja na mrežnim stranicama Sabora.

Koje će od tih izmjena i u kojem obliku u konačnici biti usvojene, vidjet će se nakon što prođu propisanu proceduru, nakon što o njima svoje mišljenje kažu i oporba i zastupnici parlamentarne većine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag