Obavijesti

News

Komentari 114

'Nema sukoba interesa i Marić ne treba otići sa svoje pozicije'

'Nema sukoba interesa i Marić ne treba otići sa svoje pozicije'
1

Plenković je ustvrdio da nitko od članova i članica Vlade niti u jednom trenutku nije povrijedio načela djelovanja -  a to su, kaže, i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u utorak stav da ministar financija Zdravko Marić ne treba otići s te pozicije nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokora, istaknuvši da se Povjerenstvo uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen ni kod njega niti kod bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u ponedjeljak kako su bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.

- Povjerenstvo se uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i ministra financija. Vrlo je važno da ta poruka bude jasno shvaćena, na temelju čega i o čemu je točno odlučivalo Povjerenstvo. Koliko je meni poznato, Povjerenstvo se isključivo bavilo člankom pet i načelima djelovanja, komentirao je Plenković novinarima na upit treba li Marić otići iz Vlade, što zahtijeva oporba nakon odluke Povjerenstva.

- Kada imate jednu ozbiljnu, izvanrednu situaciju, onda odgovornost onoga tko upravlja Vladom je velika, i to je nešto što u svim 'ex post' komentarima i analizama oni koji nisu u toj poziciji ne mogu uopće percipirati - kazao je premijer novinarima na završnom danu summita Srednjoeuropske inicijative (SEI). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Marić tvrdi: Osporit ću odluku Povjerenstva za sukob interesa
Marić tvrdi: Osporit ću odluku Povjerenstva za sukob interesa

Ocijenio je da sve ono što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske krize nije percipirano na adekvatan način.

Vlada bila na razini odgovornosti,  nismo bili na razini politikantstva i bezidejnosti

- Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si to netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Realnost je ponešto drugačija - dodao je.

Plenković je ustvrdio da nitko od članova i članica Vlade niti u jednom trenutku nije povrijedio načela djelovanja -  a to su, kaže, i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. 

Amsterdamska koalicija oštro: Marić se mora zahvaliti i otići!
Amsterdamska koalicija oštro: Marić se mora zahvaliti i otići!

- Mislim da smo svojim potezima bili na razini odgovornosti, nismo bili na razini politikantstva i bezidejnosti kao što su bili članovi oporbe tada ili oni koji su danas oporba, a tada su bili dio vlasti. No to je njihova odgovornost i nešto što će ocjenjivati građani kada budu valorizirali doprinos svakoga od nas - kazao je premijer.

Bačić o prozivanju Marića: 'Što se babi htilo, to se babi snilo...'
Bačić o prozivanju Marića: 'Što se babi htilo, to se babi snilo...'

Smatra da nikada jasnija nije bila situacija na hrvatskom političkom prostoru gdje, ističe, postoje oni koji rade svoj posao ozbiljno, odgovorno i u interesu hrvatskih građana i gospodarstva do onih koji politiku doživljavaju na potpuno drugačiji način.

- A neke političke stranke čak u tehnologiji 'dajmo kaznene prijave, dajmo prijave povjerenstvu i da vidimo što će odlučiti da mi kasnije to možemo politički koristiti'. Tu je ta ključna razlika koja na hrvatskoj političkoj sceni po meni nikada jasnije dijeli one koji su ozbiljni i na koje se možete osloniti u kriznim situacijama i na one za koje se nadate da nikada ne bi došli u poziciju upravljati zemljom - ustvrdio je Plenković.

Presuda Zdravku Mariću i Dalić značajnija je nego što se misli
Presuda Zdravku Mariću i Dalić značajnija je nego što se misli

Upitan je li se bivša ministrica gospodarstva Dalić konzultirala s njim treba li javnosti otkriti tko je u skupini koja je pisala lex Agrokor, istaknuo je da Vlada o nekim temama može osnivati radne skupine, ali ne piše da mora.

- Ako imate kompaniju koja je u tom trenutku na tržištu i izložena svemu onome što tržište koje je nerijetko plaho i, ako vidi problem, jako brzo reagira, onda je mudro, odgovorno, vjerodostojno i primjereno dužnosti da sve što radite da biste spriječili veći problem za hrvatsko društvo bude diskretno i rađeno na način koji neće dodatno destabilizirati to tržište. Trebalo je osigurati svježu likvidnost za kompaniju i to se dogodilo u kratkom roku. To je najbitnije, poručio je premijer.

Mišljenja je da se postupalo zakonito, na način da se konzultiralo one koji sa svojim stručnim kvalifikacijama, znanjem i iskustvom mogu pomoći da okvir zakonskog rješenja 'koji je spriječio gospodarsku i financijsku krizu, to učine temeljem svojih kvalifikacija'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag