Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nema sukoba interesa i Marić ne treba otići sa svoje pozicije'

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Plenković je ustvrdio da nitko od članova i članica Vlade niti u jednom trenutku nije povrijedio načela djelovanja -  a to su, kaže, i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u utorak stav da ministar financija Zdravko Marić ne treba otići s te pozicije nakon odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokora, istaknuvši da se Povjerenstvo uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen ni kod njega niti kod bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u ponedjeljak kako su bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te sadašnji ministar financija Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti prema odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u slučaju Agrokor, no za kršenje tih odredbi nije predviđena sankcija.

- Povjerenstvo se uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i ministra financija. Vrlo je važno da ta poruka bude jasno shvaćena, na temelju čega i o čemu je točno odlučivalo Povjerenstvo. Koliko je meni poznato, Povjerenstvo se isključivo bavilo člankom pet i načelima djelovanja, komentirao je Plenković novinarima na upit treba li Marić otići iz Vlade, što zahtijeva oporba nakon odluke Povjerenstva.

- Kada imate jednu ozbiljnu, izvanrednu situaciju, onda odgovornost onoga tko upravlja Vladom je velika, i to je nešto što u svim 'ex post' komentarima i analizama oni koji nisu u toj poziciji ne mogu uopće percipirati - kazao je premijer novinarima na završnom danu summita Srednjoeuropske inicijative (SEI). 

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade RH NEZADOVOLJAN JE Marić tvrdi: Osporit ću odluku Povjerenstva za sukob interesa

Ocijenio je da sve ono što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske krize nije percipirano na adekvatan način.

Vlada bila na razini odgovornosti,  nismo bili na razini politikantstva i bezidejnosti

- Minimizira se stvaran problem, a maksimizira se jedan pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si to netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Realnost je ponešto drugačija - dodao je.

Plenković je ustvrdio da nitko od članova i članica Vlade niti u jednom trenutku nije povrijedio načela djelovanja -  a to su, kaže, i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. 

Zagreb: Amsterdamska koalicija o mirovinskoj reformi KOMENTIRALI SUKOB INTERESA Amsterdamska koalicija oštro: Marić se mora zahvaliti i otići!

- Mislim da smo svojim potezima bili na razini odgovornosti, nismo bili na razini politikantstva i bezidejnosti kao što su bili članovi oporbe tada ili oni koji su danas oporba, a tada su bili dio vlasti. No to je njihova odgovornost i nešto što će ocjenjivati građani kada budu valorizirali doprinos svakoga od nas - kazao je premijer.

Zagreb: Sabor raspravlja o sudskim pristojbama 'MINISTAR NEĆE DATI OSTAVKU' Bačić o prozivanju Marića: 'Što se babi htilo, to se babi snilo...'

Smatra da nikada jasnija nije bila situacija na hrvatskom političkom prostoru gdje, ističe, postoje oni koji rade svoj posao ozbiljno, odgovorno i u interesu hrvatskih građana i gospodarstva do onih koji politiku doživljavaju na potpuno drugačiji način.

- A neke političke stranke čak u tehnologiji 'dajmo kaznene prijave, dajmo prijave povjerenstvu i da vidimo što će odlučiti da mi kasnije to možemo politički koristiti'. Tu je ta ključna razlika koja na hrvatskoj političkoj sceni po meni nikada jasnije dijeli one koji su ozbiljni i na koje se možete osloniti u kriznim situacijama i na one za koje se nadate da nikada ne bi došli u poziciju upravljati zemljom - ustvrdio je Plenković.

Zagreb: Premijer Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili  poreznu reformu TOMISLAV KLAUŠKI Presuda Zdravku Mariću i Dalić značajnija je nego što se misli

Upitan je li se bivša ministrica gospodarstva Dalić konzultirala s njim treba li javnosti otkriti tko je u skupini koja je pisala lex Agrokor, istaknuo je da Vlada o nekim temama može osnivati radne skupine, ali ne piše da mora.

- Ako imate kompaniju koja je u tom trenutku na tržištu i izložena svemu onome što tržište koje je nerijetko plaho i, ako vidi problem, jako brzo reagira, onda je mudro, odgovorno, vjerodostojno i primjereno dužnosti da sve što radite da biste spriječili veći problem za hrvatsko društvo bude diskretno i rađeno na način koji neće dodatno destabilizirati to tržište. Trebalo je osigurati svježu likvidnost za kompaniju i to se dogodilo u kratkom roku. To je najbitnije, poručio je premijer.

Mišljenja je da se postupalo zakonito, na način da se konzultiralo one koji sa svojim stručnim kvalifikacijama, znanjem i iskustvom mogu pomoći da okvir zakonskog rješenja 'koji je spriječio gospodarsku i financijsku krizu, to učine temeljem svojih kvalifikacija'.

Komentari (114)
  • Što će nama Povjerenstvo za sukob interesa, kad imamo Premijera Plenkovića! Valjda on zna bolje nego članovi tog Povjerenstva ako je netko u sukobu interesa. Veoma atraktivno i vjerodostojno od Premijera Plenkovića, može sve što hoće, pa tako nam daje do znanja da je on veći i moćniji od Povjerenstva. Čini mi se da će u skoroj budućnosti HDZ ukinuti ovo Povjerenstvo, jer će inaće svako malo HDZ članovi biti na tapeti Povjerenstva.

    4. 12. 2018,   18:16
  • E da barem otiđem ti i povedeš svoje Hajduke sa sobom. Barem njih 200 lakše bi država disala i narod. Da mi je uhvatiti zlatnu ribicu...

    4. 12. 2018,   18:13
  • Eto. Premijer je rekao da nije bilo sukoba interesa. Premijer je svemogući i njegove odluke se ne propitkuju. Lezi stoko.

    4. 12. 2018,   18:01