Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nema tog novca za koji bih dao radio iz 1959. godine...'

None Foto: Zarko Basic/PIXSELL 9

Inženjer komunikacija Duško Cvetojević strastveni je zaljubljenik u stare radio aparate te ih je do sada skupio više od 100. Sve ih je izložio u Kulturnom centru Dubrava

Nekad si bio frajer ako si imao dobar sat, bicikl ili radio. Stajali su pravo bogatstvo. Da bi kupili radio, ljudi su dizali kredit. E, to su bila vremena, rekao je Duško Cvetojević (56).

Inženjer komunikacija strastveni je zaljubljenik u stare radio aparate te ih je do sada skupio više od 100. Sve ih je izložio u Kulturnom centru Dubrava koji sad miriše po starom, ali još sjajnom i vrhunski očuvanom drvetu.

- To nije samo radio, to je prekrasan komad namještaja. Majstori su se nekad natjecali tko će napraviti kvalitetniji uređaj i zato su trajali cijelu vječnost - nostalgičan je Duško.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Za svoje radio aparate kaže da su mu kao djeca te da bi ih teško mogao nekome prodati. Za omiljeni radio marke Nikola Tesla iz 1959. godine siguran je da nema tog novca za koji bi ga nekome prodao. Radio je dobio zajedno s kućom koju je kupio od starog bračnog para.

- Poslušajte samo ovaj zvuk, ovu milinu. Pogledajte ovaj dizajn, kvalitetu ovog drveta, ove magične tipke. Tad je stajao sigurno šest radničkih plaća - oduševljen je kolekcionar.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

S jednakom strašću govori i o gramofonu s radiom švicarske marke Thorens iz 1949. godine, teškom gotovo 100 kilograma. S njega odmah pušta ploču slavnog Paula Anke, a njegovi hitovi iz 60-ih godina prošlog stoljeća s moćnog Thorensa zvuče baš kao da su pušteni s najsuvremenijeg CD playera. Dobio ga je od prijatelja iz Švicarske. Za svaki uređaj točno zna njegovu povijest i kome je pripadao. Jedan je bio u podrumu katastra, drugog mu je dao srpski paroh, na trećeg je naletio u Sesvetama kod majstora za auspuhe...

Duško je nabrajao unedogled.

- Ne volim ovaj brzi život. Ovom sam izložbom htio nakratko zaustaviti vrijeme - kaže Duško.    

  Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 • Radio aparati s izložbe izrađeni su od plastike, stakla, drveta i bakelita. Najstariji su iz 1920-ih, a izgledaju kao novi.
 • Gramofoni ugrađeni u radio bili su prava atrakcija na izložbi. Mnogi su se raspitivali za cijenu.
 • Duško će u Galeriji ‘Vladimir Filakovac’ sve do 20. srpnja zainteresiranima rado pričati o povijesti radija.

Komentari (37)
 • Nema tog novca, obično većina kaže. Dok se ne uvjere da ima.

  7. 7. 2016,   21:36
 • Imam i ja jedan stari drveni radio "Vesna" iz 50-ih koji još uvijek radi...nije neka vrijednost ali lijepo je sačuvati nešto staro za uspomenu:)

  8. 7. 2016,   00:35
 • Isto da sad kupujes iPhone+iPad triba 3-4 place

  7. 7. 2016,   23:06