Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nema vremena za okolišanje, Uljaniku treba jasno rješenje'

None Foto: Duško Marušić/Pixsell

Župan Valter Flego poručio je kako od Vlade očekuje dugoročno i održivo rješenje za brodogradilišta te uspostavljanje zaštitne mehanizme za državna jamstva

- Istarski župan Valter Flego rekao je u ponedjeljak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) kako od Vlade, koja će iduću sjednicu održati u četvrtak u Puli, očekuje da predstavi dugoročno i održivo rješenje za brodogradnju i brodogradilište Uljanik, što je, po njegovim riječima, 'i njezin zadatak'. 

HORVAT: 'Vlada će naći rješenje za plaće radnicima Uljanika i 3. maja'

- Tražimo od Vlade ozbiljan i odgovoran pristup temi Uljanika jer više nema vremena ni mjesta okolišanju i odugovlačenju. Krajnje je vrijeme da se Vlada jasno očituje želi li proizvodnju, industriju i brodogradnju. Naš je stav o tom pitanju jasan i nedvosmislen od samog početka jer mi želimo da Uljanik opstane, da se nastavi s brodogradnjom i proizvodnjom te da se očuvaju radna mjesta - rekao je Flego u izjavi za Hinu.

 Istaknuo je da Vlada mora hitno omogućiti uvjete za održivu brodogradnju te uspostaviti zaštitne mehanizme za državna jamstva, kao što čine i ostale zemlje u Europi. 

- Bez države i njezinih mjera, neće biti ni brodogradnje - poručio je istarski župan, koji očekuje da će Vlada na sjednici u Puli, kako je rekao, prepoznati kvalitetu i značnje istarskih projekata te poduprijeti njihovu realizaciju.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave SJEDNICA U PULI 'Vlada mora doći s rješenjima i za isplatu plaća za kolovoz'

Osim nedvojbenog određenja prema budućnosti Uljanika, Flego očekuje i potpisivanje ugovora kojim se omogućava početak gradnje punog profila dionice istarskog ipsilona od Rogovića do tunela Učke, da se prihvate razvojni projekti i programi pulskog Sveučilišta te da se određeno neperspektivno vojno zemljište dodijeli općinama i gradovima u Istri, poput bivše vojne zračne luke.

- Osim toga, očekujem, kako je prije par dana u Puli najavio ministar Kujundžić, davanje jamstva za 300 milijuna kuna kredita kako se ne bi ugrozio nastavak gradnje bolnice. Tražit ćemo nadoknadu troškova za sanaciju onečišćenja Raškog zaljeva te da se hitno proglasi projekt pulskoga Pomorskoga putničkog terminala strateškom investicijom od važnosti za Republiku Hrvatsku - istaknuo je Flego.

 Također je rekao da je Istarska županija u vezi s pripremom za sjednicu Vlade svim istarskim gradovima i općinama poslala zahtjev da dostave svoje prioritetne projekte, čija realizacija ovisi o državi.

Komentari (14)
  • Dugorocno i odrzivo je da se sva zatvore i prestane sa financiranjem rupe bez dna

    10. 9. 2018,   15:27
  • Pa hajde Flego,Jakovčić i Miletić uzmite istarske putovnice i krenite u bijeli svijet tražiti riješenje koje ste prouzročili vi i vaši direktori.Po ovome sudeći da je Istra ipak dio Hrvatske.

    10. 9. 2018,   15:30
  • Baš me zanima koliko ovaj ima apartmana za rentanje a tu soli pamet

    10. 9. 2018,   16:17