Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nemamo ništa protiv skupa, ali bez ustaških simbola i uniformi

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Koruški župan Peter Kaiser i dalje ne gleda blagonaklono na okupljanje. slično govori i gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig koji nema ništa protiv komemoracije, no da je to postao skup desničarskih ekstremista

Iako se iz zajedničkog istupa predsjednika parlamenata Hrvatske i Austrije, Gordana Jandrokovića i Wolfganga Sobotke, moglo zaključiti da Austrija nema ništa protiv komemoracije na Bleiburškom polju sve dok se ona odvija u skladu s austrijskim zakonima, najnovije reakcije iz koruške vlade pokazuju da komemoracija još može doći u pitanje, piše u četvrtak Večernji list.

Koruški župan Peter Kaiser (SPÖ) i dalje ne gleda blagonaklono na okupljanje na Lojbaškom polju pokraj Bleiburga te poziva Ministarstvo unutarnjih poslova da "obavi svoj posao", navodi dnevnik.

"Kako bi se osigurala komemoracija za mrtve bez ikakvih političkih poruka i bez iznošenja fašističkih ideja, Ministarstvo unutarnjih poslova mora slijediti primjer Katoličke crkve i kao nadležno tijelo poduzeti odgovarajuće mjere protiv desničarskog ekstremizma koje nitko u Koruškoj i Austriji ne želi" kazao je Kaiser u izjavi novinarima, prenosi Večernji list.

Dodaju da slično govori i gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig, ističući da nema ništa protiv komemoracije, no da se "taj događaj sve više pretvara u skup desničarskih ekstremista", što narušava i šteti slici zajednice.

Upućeni u Hrvatskoj tumače, pak, da bi eventualnu zabranu komemoracije bilo teško pravno pokriti, s obzirom na to da je riječ isključivo o vjerskim obredima na koje se ne primjenjuje zakon o javnom okupljanju i za koje nije nužno dobiti dozvolu vlasti. Teško, ali ne i nemoguće, kažu sugovornici Večernjeg lista, upozoravajući da obojica predsjednika parlamenata u svojim porukama ističu da sudionici komemoracije moraju poštovati austrijske propise.

"A to znači da će se, budu li se svi pridržavali reda i propisa, komemoracija biti održana kako je i planirano. No, ako se u Bleiburgu pojavi itko u ustaškoj uniformi ili s ustaškim znakovljem čije je isticanje od ove godine u Austriji i formalno zabranjeno, tamošnje bi vlasti to moglo potaknuti na politički manevar koji se, zatreba li, može i pravno pokriti", piše Večernji list.

Komentari (85)
  • Ni slovo U nije više ono što je nekad bilo...Vrlo brzo će slovo U oznaćavati osobu Uhljeba koja živi na teretu svih nas ostalih poreznih obveznika......

    11. 4. 2019,   12:09
  • Ne razumijem ko se to pali na ustase osim sto su bili u kvinsliskoj vladi dozvolili su Talijanima da nam ukradu obalu kaj su oni tak veliku i jaku stvar napravili za Hrvatsku umjesto da nam omladina vidi uzore u braniteljima koji su goloruki isli protiv neprijatelja vratili sve svoje i obranili drzavu nije sad bog zna kaj ali to je dijelo politicara tak da ne vidim kaj su to ustase tak velke stvari napravili osim paljenja sela i maltretiranja civila

    11. 4. 2019,   11:30
  • Još jednom balu došao kraj.

    11. 4. 2019,   11:56