Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neman koja sliči na dinosaura: Ruse uplašio 'špijun' iz rijeke

None Foto: YouTube 2

Velika životinja zapravo je aligatorska kornjača koja ima oklop sa šiljcima te sliči na dinosaura. Prirodno stanište joj je Amerika, a pojavila se u Amuru u Rusiji

Što li je ovo?! Kad smo je vidjeli, prestravili smo se. Nismo bili ni svjesni da je to kornjača. Sa šiljcima na oklopu podsjetila nas je na malenog dinosaura , kazala je Ruskinja Anastazija Stešina.

Na obali rijeke Amur, devete u svijetu po dužini, koja se nalazi između Rusije i Kine, Anastazija je ostala u šoku kad je naišla na kornjaču . Čudila se životinji koja na oklopu ima oštre šiljke. No bizarno stvorenje je ustvari aligatorska kornjača . S Anastazijom je bio i njezin prijatelj, koji se oprezno približio životinji, zgrabio je za oklop i vratio u rijeku.

- Nikad nisam vidjela takvo nešto. Razgovarali smo s lokalnim ribarima i oni su nam također kazali da takvu kornjaču nisu nikad vidjeli. Prijatelj ju je gurnuo u rijeku i tako spriječio nekoga da je ulovi i od nje napravi juhu - rekla je Anastazija.

Kornjača ih je pokušala napasti, no bila je prespora . Mještani naselja Lenjinskoje, koji žive u blizini rijeke Amur, čude se kako se životinja pojavila baš kod njih, jer je njezino prirodno stanište isključivo u rijekama i jezerima Sjeverne Amerike. Ipak vjeruju da je kornjača dospjela na rusku stranu s kineske jer Kinezi uzgajaju takvu vrstu kornjača da bi jeli njezino meso i jaja.

Aligatorskih kornjača ima i u Hrvatskoj, i to u Zoološkom vrtu u Zagrebu.

- Imamo dvije kornjače u ZOO-u, a takva vrsta je najveća kopnena kornjača na svijetu . Obično živi u plitkoj vodi. Hrani se tako da oponaša kamen koji leži na dnu i na taj način lovi ribu ili pticu koja sleti na površinu rijeke ili jezera. Nije baš životinja koja se brzo kreće. Ne napada ljude, a jedino vas može ugristi ako stanete na nju - kazao Ivan Cizelj, zoolog iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Aligatorska kornjača dobila je taj naziv zbog iznimno snažne čeljusti i kože koja podsjeća na aligatorsku.

Može težiti do masivnih 100 kg , a u prosjeku žive 150 godina.

Komentari (14)
  • Kornjačosaur.

    2. 7. 2015,   15:54
  • Nitko nezna sto se po oceanima i rijekama jos moze naci.

    2. 7. 2015,   19:35
  • Šeće ona preko granice bez pasoša... zaljepit joj novčanu kaznu i strpat ju u zatvor

    2. 7. 2015,   16:02