Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nemaš za zdravstvenu skrb? E onda ne možeš ni ući u zemlju

None Foto: TASOS KATOPODIS/DPA/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump suspendirao je ulazak imigranata koji ne mogu platiti zdravstvenu skrb. Suspenzija se primjenjuje samo na ljude koji u SAD nastoje ući s imigrantskom vizom

Donald Trump potpisao je u petak uredbu kojom se suspendira ulazak imigrantima koji neće biti pokriveni zdravstvenim osiguranjem unutar 30 dana od ulaska u SAD ili nemaju novca sami platiti svoje zdravstvene troškove.

U uredbi koju je objavila Bijela kuća navodi se da neće utjecati na mogućnost dobivanja azila ili izbjegličkog statusa. Mjera stupa na snagu 3. studenoga, rečeno je.

Trump je smanjenje zakonite i nezakonite imigracije učinio središnjim pitanjem svojeg mandata. Njegova administracija prošli mjesec je rekla kako namjerava dopustiti da u fiskalnoj 2020. u SAD uđe samo 18.000 izbjeglica. To je najniža brojka u povijesti modernoga izbjegličkog programa.

- Budući da se naš zdravstveni sustav bori s izazovima prouzročenim time da se zdravstvena skrb nije mogla naplatiti, američka vlada dodatno je otežala problem prihvaćanjem tisuća stranaca koji nisu iskazivali mogućnost plaćanja svojih zdravstvenih troškova -rekao je Trump u uredbi.

FILE PHOTO: TSA agents check passengers at a security checkpoint at LaGuardia Airport in the Queens borough of New York City MI I JOŠ TRI ZEMLJE EU SAD ukinuo vize Poljacima, a za Hrvatsku i dalje po starom

Dodao je da se suspenzija primjenjuje samo na ljude koji u SAD nastoje ući s imigrantskom vizom.

U dokumentu se navode tipovi osiguranja koji se smatraju odobrenima, poput planova što ih financiraju poslodavci i programa Medicare za starije.

No za osobe starije od 18 godina, nije odobren Medicaid program za siromašne.(ir)

Komentari (33)
  • Normalno. Ni u Njemačku npr ne možeš ući ako nemaš kod sebe propisani minimum novaca, jednostavno te neće pustiti u zemlju.

    5. 10. 2019,   10:53
  • Bravo g.Tramp

    5. 10. 2019,   11:47
  • Eh, kada bi naš cijeli sabor imao samo djelić mozga i razuma kao Trump...

    5. 10. 2019,   10:56