Obavijesti

News

Komentari 175

Nemate dopunsko? Deset kuna za svaki ulazak u ambulantu

Nemate dopunsko? Deset kuna za svaki ulazak u ambulantu
1

Pacijenti bez police dopunskog osiguranja HZZO-a odsad će plaćati participaciju od 10 kuna za svaki dolazak liječniku, bilo to vađenje krvi, ultrazvuk, skidanje šavova...

VIDEO

Pacijenti bez police dopunskog osiguranja HZZO-a odsad će plaćati participaciju od 10 kuna za svaki dolazak liječniku, bilo to vađenje krvi, ultrazvuk, skidanje šavova, ispiranje uha ili samo konzultacija.

Popis na kojem se nalazi više stotina dijagnostičkih i terapijskih postupaka za koje će se ubuduće naplaćivati participacija dio je Odluke Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o utvrđivanju dijagnostičkih i terapijskih postupaka za koje se naplaćuje sudjelovanje u zdravstvenoj zaštiti kod izabranog doktora, koja stupa na snagu idući tjedan, piše Novi list.

Riječ je o postupcima koji se dosad pacijetima uglavnom nisu naplaćivali, ali su u HZZO-u procijenili da zaslužuju naplatu participacije. Prema postojećim pravilima, u općoj medicini i ginekologiji naplaćivao se samo prvi i kontrolni pregled, a jedino u dentalnoj medicini svaki posjet ambulanti.

Građani koji ne uplaćuju 70 kuna mjesečno na račun dopunskog osiguranja HZZO-a, morat će odsad zavući ruku u džep baš svaki put kad uđu u ambulantu, makar doktora i ne vidjeli.

Za vađenje krvi, na primjer, participacija se dosad nije posebno naplaćivala, kao ni za preuzimanje uzorka urina ili stolice u ambulanti. Nije se naplaćivala ni za ispiranje ušiju, konzultacije, savjetovanje s liječnikom, za vađenje šavova, ultrazvuk... Sve ove usluge od 7. veljače podložne su naplati participacije od 10 kuna ili od 30 posto proračunske osnovice. 

Razlog širenja naplate participacije, naravno, financijske je prirode. U zadnjih je pola godine, naime, došlo do pada prihoda od participacije zbog promjene ugovaranja dijagnostičko-terapijskih postupaka. Početkom srpnja prošle godine, HZZO je preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odvojio od dijagnostičkih i terapijskih postupaka i počeo ih posebno obračunavati ugovornim liječnicima. Zbog promjene režima naplate tih usluga od HZZO-a, liječnici u PZZ/u počeli su drugačije računati svoj rad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke