Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neobično ritualno ponašanje: Vjeruju li čimpanze u Boga?

None Foto: Screenshot 3

Naši najbliži životinjski srodnici u Gvineji ritualno gađaju određena stabla kamenjem. Osim toga kamenje spremaju u šupljim dupljama. Moguće je da su im stabla poput oltara

Laura Kehoe, doktorandica na Sveučilištu Humboldt u Berlin, sa ekipom istraživača naišla je na neobično ponašanje čimpanzi u savani Gvineje. Po prvi put su proučavali tamošnju grupu divljih čimpanzi i ono što su otkrili potpuno ih je zbunilo. Čimpanze su bez ikakvog razloga bacale kamenje na drvo ili ga pak spremale u duplje. Njihovo objašnjenje je da se radi o nekakvom ritualu što otvara mogućnost da im drvo služi kako hram te se postavlja pitanje vjeruju li čimpanze u boga?

Kehoe i kolege u području naseljenom našim najbližim životinjskim srodincima naišli su na drvo puno oštećenja. Isprva su pretpostavili da je to djelo divljih svinja, ali seoski stariješina i njihov vodič Mamadou Alioh Bah imao je neobičan predosjećaj pa su uokolo postavili skrivene kamere, napisala je Laura za The Conversation.

POGLEDAJTE VIDEO:

Chimp stone throwing compilation from laura kehoe on Vimeo.

Kamera je snimala dva tjedna i zabilježila nevjerojatne kadrove. Čimpanze su prilazile drvetu i gađale ga kamenjem, a u kamenje su i spremali u šupljim dupljama. Kasnije su u okolici pronašli još nekoliko takvih lokacija. 

S obzirom na to da ovo ponašanje ne služi lovu niti uspostavljanju statusa znanstvenici su zaključili da se radi o ritualu. Ono što ih je još više iznenadilo je sličnost sa ritualima prvih ljudi. Takvo skupljanje kamenja na jednom mjestu upućuje na to da bi se moglo raditi o oltaru koje označava 'sveto drvo'.
 
No, s druge strane, čimpanze možda na taj način samo komuniciraju na daljinu, ali to ne objašnjava zašto mlađe čimpanze spremaju kamenje u duplje. 

To nije prvi put da je kod životinja primijećeno ponašanje koje upućuje na to da imaju osjećaj poštovanja. Slonovi oplakuju svoje mrtve i znaju ih ritualno pokapati te se bdijenjem opraštati od njih, a grupa babuna u Tanzaniji 'uhvaćena' je u zajedničkoj meditaciji od pola sata. Inače bučne i nemirne životinje skupile su se kod potoka i mirno promatrale vodu. Čak i oni najmlađi i najglasniji proveli su pola sata u miru i tišini.  


 

Komentari (122)
  • Znam jedino da se pojedini naši majmuni prave vjernicima a nisu nego samo idu u crkvu kad su tamo njihovi novinari i kamermani da ih "ovjekovječe" za glupe mase.

    5. 3. 2016,   10:39
  • Neodoljivo podsjecaju na pojedince koji spadaju u grupu "busaca"!:)

    5. 3. 2016,   10:58
  • Di nam je ministar sad? On bi sigurno potvrdio ovu tezu. Da čimpanze vjeruju u boga i imaju obrede bacanja kamena na stabla jer tako tjeraju zle vragove.

    5. 3. 2016,   10:59