Obavijesti

News

Komentari 89

Nepalci u Varaždinu: Nakon 4 mjeseca - minimalac ili otkaz

Nepalci u Varaždinu: Nakon 4 mjeseca - minimalac ili otkaz
1

Svaki od nepalskih radnika dao je agenciji u Nepalu 7000 eura, a agencija im je pronašla posao u Varaždinu. Tvrde da su dobili ultimatum od tvrtke Vis Promotex, suvlasnik firme kaže da nije bilo ucjene

VIDEO

Prešli su više od 6000 kilometara da bi došli u Hrvatsku gdje su računali da će zaraditi i prehraniti obitelj. Nakon samo četiri mjeseca dobili su ultimatum: Smanjenje plaće 20 posto ili odlazak. Priča je to nepalskih radnika koju je objavio RTL.

U Hrvatsku ih je došlo 17, a svaki je u Nepalu morao platiti 7000 eura agenciji koja im je pronašla posao u varaždinskom Vis Promotexu, tvrtki koja proizvodi suncobrane. 

Tvrtka je s agencijom dogovarala plaću, u ugovoru je bilo 5090 kuna, ali bruto, kako to nalaže hrvatski zakon. Nepalci to nisu znali kad su potpisivali. Njihova agencija nije im objasnila da neće raditi za 5090 kuna, već za 4000 kuna.

No nakon toga, kako tvrde, doživjeli su novi šok. Rekli su im da će im smanjiti plaću 20 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bilo je ili rad za 3200 kuna ili povratak kući. Samo te dvije opcije smo imali - ispričao je nepalski radnik za RTL

Tvrtka Vis Promotex lani je ostvarila 7 milijuna kuna čiste dobiti, nepalskim radnicima platili su smještaj, njih 17 živjelo je u jednoj kući. 

- Kroz četiri ili pet mjeseci koliko su radili, izdvojila su se tri ili četiri radnika koja su kontinuirano bila u problemu. Aljkavost na poslu, nedolasci na posao, tučnjave, korištenje mobitela, odlazak s radnog mjesta - rekao je suvlasnik tvrtke Vis Promotex Marijo Bucina.

Petorica nepalskih radnika, kako tvrdi RTL, potpisala su da će raditi za minimalac i ostali su u tvrtki, ali ostali nisu htjeli potpisati.

- Trojici radnika snižena je plaća, dvojici je napravljen sporazumni otkaz. Nije točno da su sedmorica potpisala nižu plaću - rekao je Marijo Bucina.

Odvjetnik Hrvoje Petrić za RTL je rekao kako se ovdje radi o ucjeni.

- Nije bilo ucjene, da nisu pristali na plaću, možda bismo im dali izvanredan otkaz, ali pristali su - rekao je suvlasnik tvrtke Bucina.

Nepalski radnici tvrde da su radili i prekovremeno, ali da im tvrtka to nije isplaćivala po zakonu. Oni koji su dobili raskid ugovora otišli su na policiju prijaviti slučaj. Nakon dva dana su odustali, vraćaju se u Nepal. Agencija im je pronašla posao u Portugalu. 

- Hrvatska je jako lijepa zemlja, ljudi su divni, ali mi smo naletjeli na neke jako loše ljude i loše poduzeće. Ali zemlja nije loša - rekao je Bosanta Rai iz Nepala.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić