Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nepobjediv tim: Mara i Rubin rade na polju punom parom

None Foto: 24sata 3

Mara Gudelj iz Zmijavaca konja Rubina nije zamijenila za moderna pomagala i traktor. Na natjecanju u oranju plugom i konjem prije dvije godine bila je treća

U srcu imotskog polja, među trsovima i nepreglednim oranicama, u poslijepodnevnim satima, kad se mnogi Imoćani odmaraju, zatekli smo Maru Gudelj (71) iz Zmijavaca kako radi punom parom.

Konja Rubina nije zamijenila za moderna pomagala i traktor pa radi onako kako se u tom kraju radilo prije 50-ak godina.

- Ajde Rubin, nu, polako - uzvikivala je Mara dok je s rajcom zagrčala kukuruz. Posljednja je u Imotskoj krajini koja ovako ore, a na natjecanju u oranju plugom i konjem u Vrani prije dvije godine  između 21 natjecatelja bila je treća.

- Ma ja ti više volim dobra konja nego lipu robu ili najnovijeg Mrcedesa - kaže Mara ne ispuštajući rajc iz ruku dok prelazi 14.000 kvadrata njive s eko uzgojenim kukuruzom.

Rijetko zastane tek da pogladi Rubina i provjeri kako je. 

Komentari (18)
  • Maro svaka ti čast ...evo recepta za dugovječnost ...sviježi zrak , oranje i krasan konj otjerati će svaku jad i bolest .

    29. 6. 2014,   22:18
  • Prekrasna životinja.

    29. 6. 2014,   22:12
  • Razumijem baku Maru jer je moja svekrva iz istih krajeva. Do prije 2 godine je imala i kravu i konja. S obzirom na njene godine i pomalo načeto zdravlje odlučili smo ih prodat. Takvu tugu za gubitkom životinja nismo mogli niti sanjat. Noćima je plakala i tugovala.I dan danas nam prigovara jer je rekla da je njen život besmislen bez njene kravice i konja.

    29. 6. 2014,   23:15