Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nepošteno je da Bošnjaci biraju Hrvatima člana predsjedništva

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Na listopadskim općim izborima u BiH Željko Komšić je pobijedio Dragana Čovića u utrci za hrvatskog člana BiH Predsjedništva jer su ga dominantno birali Bošnjaci

Dekan Fakulteta političkih znanosti (FPN) iz Sarajeva Šaćir Filandra izjavio je da je "nekulturno i nepošteno" da Bošnjaci nametnu Hrvatima Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH ocjenjujući da je nezadovoljstvo Hrvata tim političkim potezom posve opravdano, prenose u subotu mediji u Mostaru. 

"Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana predsjedništva, njihova predstavnika. To je sasvim normalno, a ovaj potez je besmislen i rekao bih nekulturan", rekao je Filandra.

Rekao je kako su opravdani prosvjedi i nezadovoljstvo Hrvata protiv nametanja probošnjačkog političara hrvatskih korijena Željka Komšića za člana državnog vrha.

"(Nezadovoljstvo je) apsolutno opravdano. Međutim, ta se situacija mogla i trebala riješiti. Hrvati moraju znati da izmjena izbornog zakona neće biti temelj za uspostavu trećeg entiteta kao što to smatraju Bošnjaci", rekao je Filandra.

Po njegovu mišljenju slučaj Komšić predstavlja "jednu veliku političku ujdurmu (podvalu) koju su napravili ljudi koji su u biti politički nepismeni".

"Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju da je njihov predstavnik bez obzira što u ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svatko izabere svog predstavnika", rekao je Filandra.

Podsjetio je dugu društveno-političku povijest predstavljanja različitih zajednica u Bosni i Hercegovini navodeći da takvi primjeri sežu još iz vremena osmanske vlasti.

"Mi imamo višestoljetnu tradiciju nacionalnog predstavljanja. Kada je u ovu zemlju došao Omer paša Latas 1850. tada mu četiri sarajevske zajednice pravoslavci, katolici, muslimani i Židovi idu u susret dočekati ga. To je zapravo naša tradicija, nije to nikakva sladunjava priča o BiH i jedan ne može predstavljati drugoga", istaknuo je dekan Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu.

On je izrazio uvjerenje da će se predstavnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka uspjeti usuglasiti o ovome pitanju, koje je za profesora Filandru tehničko, ako se zauzmu jasna moralna stajališta o potrebi da svaki narod ima mogućnost predstavljanja u institucijama vlasti.

Na listopadskim općim izborima u BiH Željko Komšić je pobijedio Dragana Čovića u utrci za hrvatskog člana BiH Predsjedništva jer su ga dominantno birali Bošnjaci. Zbog toga ga je više desetaka općina i županija s hrvatskom većinom proglasilo personom non grata, a u Mostaru je održan mimohod na kojemu je protiv njegova izbora prosvjedovalo oko 10.000 Hrvata.

Ovoga tjedna su bivši visoki međunarodni predstavnici u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Scharz Schilling, koji su i sami kako je rekao hrvatski premijer Andrej Plenković pridonijeli da se s vremenom smanjuju prava Hrvata u BiH i mijenja ono što je dogovoreno u Daytonu i Parizu, optužili državni vrh Hrvatske za miješanje u unutarnja pitanja u BiH te su izbor Komšića ocijenili zakonitim. U tome ih je podržao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je na zasjedanju Vijeća Europske unije aktualizirao preglasavanje Hrvata u BiH i narušavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a u ponedjeljak će Vijeće za vanjske poslove EU na kojemu će sudjelovati i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić u Bruxellesu raspravljati o situaciji u BiH i krizi nastaloj nakon posljednjih izbora. 

HNS BiH kaže da su bivši visoki predstavnici zapravo bošnjački lobisti

Hrvatski narodni sabor BiH odbacio je u subotu tvrdnje trojice bivših visokih međunarodnih predstavnika da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH navodeći da je njihov istup identičan stajalištima "sarajevske velikobošnjačke politike" oko pokušaja legitimiranja izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. 

"Optuživanje Hrvatske od strane trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma. Njihovo polemiziranje oko tumačenja dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu 'Ljubić' je narativom i kvazi argumentacijom istovjetno s izjavama pojedinaca i grupa iz sfere sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa", priopćili su iz HNS-a BiH koji okuplja najznačajnije hrvatske stranke u toj zemlji.

Trojica bivših visokih predstavnika Carld Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling ocijenili su u pismu visokoj predstavnici EU i povjerenici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini da se Hrvatska miješa u unutarnja pitanja BiH, te da je zakonit izbor Željka Komšića na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Iz HNS-a BiH su naveli kako Ustav Republike Hrvatske i Daytonski sporazum obvezuju vlasti ove zemlje na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH.

Kritizirali su trojicu visokih dužnosnika jer smatraju da su imali prigodu pomoći kako bi odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH bile pravilno provedene.

"Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone za koje je Ustavni sud BiH našao da nisu u skladu s Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, kao što je bio slučaj s nametnutim Statutom za grad Mostar od strane Paddyja Ashdowna", navode iz HNS-a BiH.

Opetovali su tvrdnje kako Komšić, koji je izabran uz većinsku potporu Bošnjaka, nije legitimni predstavnik Hrvata u toj zemlji.
"Hrvatski narodni Sabor još jednom naglašava kako Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, te njegov izbor predstavlja grubo kršenje Daytonskog sporazuma naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena Bosna i Hercegovina", dodaje se u priopćenju.

Dodali su kako je Komšićev izbor "čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, te rušenje temelja Bosne i Hercegovine". 

 

Komentari (90)
  • Ma nije ni čović ništa bolji. Beskičmenjak koji glumi evropljanina

    9. 12. 2018,   05:17
  • A kad ercegovci iz druge države, nama hrvatima biraju vlast. Onda je to u redu . Najveće zlo su velike rvatine iz ercegovine. Opljačkaju hrvatsku, pa pobjegnu u ercegovinu.

    9. 12. 2018,   09:30
  • A pa nije ni posteno da bosanci ili ti takozvana dijaspora odlucuje tko ce biti na vlasti u RH,ali evo velikim hrvatskim domoljubima bas to odgovara,a za Komsica su se bunili i Plenkovic i ostala politicka bagra u RH.Ma na balkanu i u balkanskoj Hrvatskoj nista nije normalno i nece nikad biti.

    9. 12. 2018,   09:52