Obavijesti

News

Komentari 55

Nepoznata Hillary: Htjela je ići u svemir, čak je i pisala NASA-i

Nepoznata Hillary: Htjela je ići u svemir, čak je i pisala NASA-i
1

Hillary Rodham je rođena 26. listopada 1947. godine u Chicagu. Već kao dijete se zainteresirala se za politiku. Prvo je bila republikanka, a kasnije se pridružila demokratima...

VIDEO

Uskoro će se u SAD-u održati izbori za predsjednika. Prvi put u povijesti bi ta zemlja mogla dobiti predsjednicu. Time bi Hillary Clinton mogla ispisati povijest. Osim što je prva žena koja bi mogla biti izabrana na tu funkciju, nikada ranije niti jedan predsjednički kandidat nije bio javnosti toliko poznat kao ona.

I to ne samo u SAD-u već u cijelom svijetu. Ona je bila prva dama u devedesetim godinama prošlog stoljeća, godine 2008. izgubila je izbore za predsjedničku nominaciju u Demokratskoj stranci od Baracka Obame, kasnije je postala njegova ministrica vanjskih poslova. Ipak, neki detalji iz njezinog života javnosti su manje poznati. Ovo su neki od njih...

Majka joj predvidjela budućnost?

Hillary je rođena 26. listopada 1947. godine u Chicagu. Tada se prezivala Rodham. Njezin je otac Hugh vodio tekstilno poduzeće, a majka Dorothy je odgajala Hillary i njezina dva brata. Prema anegdoti iz listopada 1956. godine njezina je majka na neki način predvidjela budućnost svoje kćeri. Dorothy je radila za ženski magazin "Everywoman’s Magazine". Tiskala je članak pod naslovom: "Želite li da vam kći jednog dana postane predsjednica?", a članak je napisao John F. Kennedy.

- Neće proći puno vremena prije nego što će žena biti nominirana za predsjednicu. Ako će biti demokratkinja, imat će moj glas - napisao je Kennedy u članku objavljenom uoči reizbora republikanskog kandidata Dwighta D. Eisenhowera za predsjednika SAD-a. Hillary je tada bila republikanka. Ipak, članak ju je oduševio. 

Kasnije je sanjala o tome da postane astronaut. Godine 1961. pisala je NASA-i i pitala ih što treba napraviti kako bi postala astronaut, a oni su joj otpisali kako ne primaju žene u taj program. 

Godine 1964. je i dalje bila republikanka jer su i ostali članovi njezine obitelji bili republikanci. Odlazila je na skupove Barryja Goldwatera, republikanskog kandidata. On je bio protiv reforme građanskih prava. Ipak, da je tada imala 21 godinu Hillary bi glasala za njega. Nekoliko godina kasnije pridružila se demokratima

Godine 1969. završila je na koledžu u Massachusettsu politologiju. Bila je prva studentica kojoj su dozvolili da održi govor na promociji. Govorila je o društvenim pravima i ratu u Vijetnamu. Dobila je veliki pljesak. Njezin je govor čula i javnost i to je bio početak njezine političke karijere. Godine 1970. počela je studij na Yaleu. Angažirala se u buntovnim studentskim novinama. Specijalizirala se za građanska prava, a tada je upoznala i svojeg budućeg supruga Billa Clintona.   

Clinton Re-Elected

U Washington je došla 1973. godine. Bila je član tima od 44 ljudi koji su pripremali smjenu Richarda Nixona. Tada je krenula i prva legenda o Hillary. Pričalo se da je otpuštena. No to nije bila istina. Posao je završila ranije jer je Nixon izbjegao smjenu i sam je odstupio.

Daljnju karijeru u Washingtonu tada je odbila i otišla je u Billu u Arkansas. Tri puta ju je prosio. Prihvatila je prosidbu treći put i postala je Hillary Rodham Clinton. Bill je 1978. izabran s 32 godine za najmlađeg guvernera u SAD-u. Htio je provesti reformu obrazovanja, a na čelu odbora bila je njegova supruga. Dvije godine kasnije par Clinton je izgubio na izborima. To je za njih bio šok, ali nisu odustali. Dvije godine nakon toga Clinton je opet izabran na istu funkciju.  

Democratic presidential nominee Hillary Clinton and her husband former president Bill Clinton react to the balloon drop after she accepted the nomination on the fourth and final night at the Democratic National Convention in Philadelphia

Od 1986. do 1992. godine Hillary je bila prva žena u upravi lanca trgovina Walmart. Zalagala se za više žena u menadžmentu i za politiku koja će biti ekološki osviještena.  No kasnije će šutjeti o tome da se zalagala za neprijateljski odnos prema sindikatima. Da li je svoj posao u Walmartu smatrala uspjehom ili ne, ne zna se, jer je o tome rijetko kada govorila.  

Bill Clinton je 1992. godine izabran za predsjednika SAD-a. Tada je Hillary zadužio za reformu zdravstva. No doživjela je težak poraz. Iako su u Kongresu većinom bili demokrati, njezin su prijedlog odbili.  

Godine 1995. izrekla je svoju najpoznatiju rečenicu. Na konferenciji u Pekingu je rekla:

- Da jednom zauvijek bude jasno. Ljudska prava su i ženska prava, a ženska prava su i ljudska prava.

Bijela kuća i Kina su bili ljuti jer se nije izrazila diplomatskim jezikom. Ali tada je "pokupila" simpatije u cijelom svijetu. 

Afera Lewinsky je bila za nju teško razdoblje. Billove laži pa priznanje afere ponizili su je pred cijelim svijetom. No Hillary nikada nije bila popularna kao 1998. godine. Žene su s njom suosjećale. Na dan kada je odbijen zahtjev da se Bill smjeni, Clinton je sjedila u uredu, a tema je bila kako će ona postati senatorica. Kasnije će postati senatorica New Yorka. Nakon napada 11. rujna podržala je Bushovu odluku o ratu.

Kao ministrica vanjskih poslova bila je vrlo popularna u SAD-u. Odstupila je 2012. godine. 

"Hillary je lezbijka"

Nakon afere Lewinsky godinama su u javnost "curile" različite priče o paru Clinton. Tvrdilo se da je Bill ovisan o seksu, a da Hillary nije zainteresirana za seks pa ju je počeo varati. Dolly Kyle (68), Clintonova bivša ljubavnica je otkrila da je Bill Hillary nazivao "nadzornikom". Tvrdi da joj je sugerirao da je Hillary lezbijka. Otkrio joj je i da želi s Hillary dijete kako takve glasine ne bi utjecale na njihovu političku karijeru.

Bill se ljubavnici hvalio da je spavao s 200 žena. Dolly je tvrdila da je Hillary temperamenta i da je vrijeđala ljude koji su joj išli na živce.

Dolly je uvjerena da Hillary ne podržava žene niti žrtve seksualnog nasilja, a to pokazuje činjenica da je stala na stranu svojeg supruga kojeg su mnoge žene optužile za seksualno zlostavljanje. 

Monica Lewinsky, najpoznatija Billova ljubavnica, progovorila je godinama nakon afere. Tvrdila je da ju je Bill iskoristio i da ju je zlostavljao. Rekla je da joj je Bill govorio o svojoj neutaživoj želji za seksom utroje, o orgijama i korištenju raznih seksualnih pomagala. Također, tvrdila je da Bill Hillary nazivao "hladnom ribom" i navodno se s Lewinsky šalio o svom nepostojećem bračnom seksualnom životu i čak joj rekao da misli kako on nije jedini koji traži ljubav izvan svog braka.

PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa