Obavijesti

News

Komentari 80

Nepoznati detalji: Što je to šef Sberbanka rekao predsjednici?

Nepoznati detalji: Što je to šef Sberbanka rekao predsjednici?
1

Gref je istaknuo da će Sberbank "u svakom slučaju vratiti određeni dio sredstava iz svoga kredita Agrokoru, neovisno o tome kako će se situacija razvijati"

VIDEO

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak na ruskoj televiziji da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, predsjednica je u službenom posjetu Rusiji gdje se sastala s predsjednikom Vladimirom Putinom. Zanimljivo je da se Gref  pojavio na radnom ručku dvoje čelnika iako nije bio najavljen, što je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, protumačio kao jasnu poruku službene Moskve koja glasi: "Rusi neće odustati od naplate svojih potraživanja".

Kasnije je Gref dao intervju za Vestifinance.ru te otkrio detalje razgovora koji se vrtio oko Agrokorova duga toj banci i Lex Agrokora.  Prijevod Grefovih izjava je na svom Twitter profilu objavio Tomislav Krasnec, dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa.

"Mi ćemo bez sumnje vratiti određen dio sredstava našeg kredita neovisno o tome kako će se razvijati situacija. No, naravno, mi bismo željeli vratiti maksimalan iznos sredstava i pritom naći puno međusobno razumijevanje s hrvatskom vladom, u prvom redu jer nam se ciljevi podudaraju", rekao je Gref.

"Dobro razumijemo problem. Agrokor je 18 posto BDP-a države. Za ruski auditorij, to je više nego Gazprom, Rosneft i Sberbank zajedno (nerazumljivo, ali valjda želi reći kad bi se uspoređivalo u hrvatskim i ruskim okvirima, op.p). Jedna hrvatska kompanija zauzima takvo mjesto u gospodarstvu", rekao je Gref.

"Nažalost, svi smo se sudarili s problemom da je posljednjih sedam godina kompanija falsificirala svoje financijske izvještaje, dovodeći u zabludu i svoje kreditore i vladu. Svi smo se pojavili pred činjenicom da kompanija nije platežno sposobna", izjavio je Gref, pa pojasnio što zamjera hrvatskoj vladi.
 
"No, mjere koje je usvojila hrvatska vlada vrlo ozbiljno ograničavaju prava kreditora - i nas i svih drugih kreditora. I sad se vode konzultacije, u ovom slučaju s predsjednicom Hrvatske, o tome kako možemo izmijeniti postojeću situaciju da bi se pronašao prihvatljiviji oblik naših odnosa, koji bi možda još učinkovitije dosegao cilj koji i hrvatska vlada i kreditori imaju pred sobom, a to je produljenje rada kompanije, uspostavljanje njezine platežne sposobnosti i postupni povrat dugova", rekao je Gref.

"Jučer smo imali vrlo konstruktivan dijalog. Predsjednica Hrvatske je maksimalno zainteresirana za očuvanje i razvoj investicijske klime u Hrvatskoj. Na toj bazi smo dogovorili da ćemo produžiti konzultacije kako bismo pronašli prihvatljivije rješenje", zaključio je šef uprave Sberbanke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.