Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neprocjenjiv gubitak: Požar je uništio 200 godina star muzej

None Foto: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 9

Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, jedan od najstarijih u Brazilu, uništen je nakon velikog požara čiji uzrok još nije poznat. Vatra je buknula oko 19.30, a izmakao je kontroli tijekom noći

Veliki požar koji je u nedjelju zahvatio 200 godina star Nacionalni muzej u Rio de Janeiru, jedan od najstarijih u Brazilu, vjerojatno je uništio ogroman broj artefakta, od arheoloških pronalazaka do povijesnih memorabilija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Uništenje zgrade i kolekcija "neprocjenjiv je gubitak za Brazil", rekao je u priopćenju predsjednik Michel Temer.

"Danas je tragičan dan za Brazil. Dvjesto godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno", dodao je.

Zasad nema podataka o točnim razmjerima uništenja, kao ni o mogućim žrtvama ili ozlijeđenima.

Televizijske snimke požara, koji je buknuo u nedjelju nakon što je muzej zatvoren za posjetitelje, pokazuju da je on izmakao kontroli tijekom noći.

Požar, čiji uzrok još nije poznat, počeo je oko 19,30 sati po lokalnom vremenu, odnosno nešto iza ponoći po srednjoeuropskom.

Muzej je osnovan 1818. a u njemu se nalazi nekoliko ključnih kolekcija, uključivo egipatsku kolekciju, grčko-rimske artefakte, paleontološku kolekciju u kojoj se nalazi i kostur dinosaura pronađen u regiji Minas Gerais kao i najstariji ljudski fosil pronađen u Brazilu. Muzej ukupno posjeduje više od 20 milijuna vrijednih predmeta. 

Potpredsjednik te institucije Luiz Duarte rekao je za televiziju Globo TV da je muzej godinama zanemarivan.

"Nikad ništa nismo dobili od vlade", kazao je. "Nedavno smo završili dogovor s državnom bankom za razvoj BNDES o velikoj investiciji, kako bismo konačno mogli obnoviti palaču, i, ironično, kako bismo postavili novi planirani sustav za zaštitu od požara"

Komentari (4)
  • "Muzej ukupno posjeduje više od 20 milijuna vrijednih predmeta"..očito da više ne posjeduje

    3. 9. 2018,   10:20
  • a nije to slučajno izgorjelo, kako ni aleksandrijska knjižnica nije slučajno zgorjela pred par tisuća g.... ipak se namjerno nešto skriva od običnog naroda što je tamo bilo zapisano pa niti ne sumnjam da je ovdje isti slučaj

    3. 9. 2018,   14:08
  • Karabaticka bi sad napravila jos stariji

    3. 9. 2018,   08:14