Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neredi nakon racije u Sjevernoj Irskoj: Ubili mladu novinarku

None Foto: Niall Carson/Press Association/PIXSELL 4

Neredi su izbili nakon racije u naselju Creggan, a za ubojstvo novinarke sumnjiče se republikanci. Napadač je navodno došao iza ugla i počeo nasumce pucati po policijskim vozilima

Novinarku Lyre McKee (29) ubili su u četvrtak navečer u neredima u Sjevernoj Irskoj. Pogođena je hicem iz vatrenog oružja nakon čega su je prevezli u bolnicu gdje je ubrzo preminula. Policija događaj tretira kao teroristički incident, javlja BBC.

- Lyra McKee stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Cregganu po njima počeo pucati naoružani muškarac, izjavio je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton.

Neredi su izbili nakon racije u naselju Creggan, a za ubojstvo novinarke sumnjiče se republikanski disidenti. Napadač je navodno došao iza ugla i počeo nasumce pucati po policijskim vozilima. Na njih su onda bacali i Molotovljeve koktele. 

Policija je u kućama tražila oružje za koje se sumnjalo da bi ga ekstremisti mogli upotrijebiti za napad tijekom uskrsnom vikenda. 

Londonderry Unrest | Autor: Niall Carson/Press Association/PIXSELL Foto: Niall Carson/Press Association/PIXSELL

- Iza nasilja vjerojatno stoji Nova IRA, rekao je Hamilton

Neredi u Derryju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obilježavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

Michelle O'Neill, zamjenica vođe irske republikanske stranke Sinn Fein, osudila je odgovorne za ubojstvo i kazala da se radi o napadu na cijelu zajednicu.

- Moje misli i misli moje stranke sada su s obitelji ubijene žene. To je bezumni gubitak života, kazala je O'Neill.

- Ubojstvo te mlade žene je tragedija za njezinu obitelj, ali također i napad sve ljude u zajednici, napad na naš mirovni proces i napad na Sporazum od Velikog petka, istaknula je O'Neill.
 


 

Komentari (23)
  • Žao mi je novinarke ali ona je samo kolateralna šteta. Zakazala je "policija" koja ju je pustila utakvo okruženje.

    19. 4. 2019,   09:40
  • Molim vas ispravite "disidenti" u "doktori", "obrazovani", "inženjeri" itd.

    19. 4. 2019,   09:22
  • Očekivano nažalost.

    19. 4. 2019,   09:39