Obavijesti

News

Komentari 15

Neredi u Kataloniji: Deklaracija o neovisnosti više nije važeća

Neredi u Kataloniji: Deklaracija o neovisnosti više nije važeća
11

Diljem Katalonije u srijedu su, na poziv pobornika nezavisnosti, blokirane glavne prometnice, a javni prijevoz se odvija na minumumu nakon što je stupio na snagu jednodnevni štrajk

VIDEO

Španjolski ustavni sud službeno je u srijedu poništio unilateralnu deklaraciju katalonskog parlamenta o neovisnosti donesenu 27. listopada, u očekivanoj presudi nakon što je ranije sud tu deklaraciju suspendirao.

Madridska vlada smijenila je katalonskog predsjednika i raspustila parlament nekoliko sati nakon što je u regiji proglašena neovisnost, koja je izglasana sa 70 glasova za, 10 glasova protiv, dok su zastupnici triju nacionalnih stanaka izašli iz dvorane prije glasanja.

Diljem Katalonije u srijedu su, na poziv pobornika nezavisnosti, blokirane glavne prometnice, a javni prijevoz se odvija na minumumu nakon što je stupio na snagu jednodnevni štrajk kojim prosvjednici traže puštanje iz pritvora katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

Od šest sati ujutro počeli su se formirati "ljudski zidovi" koji su onemogući prolazak vozila, a na cestama i podzemnim željeznicama ljudi su vikali "Sloboda" i "Sloboda političkim zatvorenicima". Katalonska policija, kojoj je prije 12 dana Madrid odredio novog šefa, pokušava osloboditi ceste na kojima prosvjednici mirno stoje odbijajući se maknuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prosvjede organizira sindikat Intersindical-CSC koji zagovara nezavisnost Katalonije i tvrdi da su refrome tržišta rada povećale siromaštvo, dok je zakon omogućio poduzećima premještanje sjedišta izvan Katalonije.

Za subotu je najavljen masovni prosvjed u Kataloniji gdje se očekuje više stotina tisuća ljudi. Osam članova smijenjene katalonske vlade te dvoje aktivista nalaze se u pritvoru pored Madrida. Španjolska je od Belgije zatražila izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvero dužnosnika koji se nalaze ondje.

Španjolska vlada je za 21. prosinca sazvala prijevremene izbore u Kataloniji, a španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u srijedu kako će njima biti otvoren "jedan novi scenarij" nakon krize nastale izglasavanjem samostalne republike Katalonije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag