Obavijesti

News

Komentari 88

'Neregularni prolaz migranata balkanskom rutom je okončan'

'Neregularni prolaz migranata balkanskom rutom je okončan'
10

Čelnici EU dogovorili su načela zajedničkog dogovora za upravljanje migrantskom krizom i zadužili predsjednika Donalda Tuska da pregovora o detaljima s Turskom

VIDEO

Čelnici Europske unije dogovorili su na sastanku u Bruxellesu načela zajedničkog dogovora za upravljanje migrantskom krizom i zadužili predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da u sljedećih deset dana pregovora o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor, izjavio je hrvatski premijer Tihomir Orešković.

"Turska je predložila konkretan plan. Danas smo dogovorili zajednički okvir i dali mogućnost predsjedniku Tusku da pregovora u sljedećih deset dana s Turskom i nadam se da ćemo tada malo konkretnije stvari staviti na papir", rekao je Orešković po završetku sastanka čelnika EU-a i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.
 
U zajedničkoj izjavi koju su prihvatili čelnici EU-a kaže se da je "neregularni tok migranata duž zapadnobalkanske rute sada okončan".
 
U ranijem nacrtu izjave stajalo je da je "zapadanobalkanska ruta sada zatvorena".
 
Premijer Orešković  je rekao da je prolaz migranata tom rutom "u principu stao".
 
Turska je od Europske unije zatražila,  među inim, dodatne tri milijarde eura do 2018. godine, povrh onih tri milijarde koje je EU obećala u studenome prošle godine, ukidanje viza do kraja lipnja te predložila da za jednog sirijskog izbjeglicu koji bude vraćen iz Grčke u Tursku, jedan Sirijac bude preseljen izravno iz Turske u zemlje EU-a.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako turska ponuda da prihvati ilegalne migrante predstavlja mogućnost proboja u rješavanju migrantske krize.
 
Kazala je da su čelnici EU-a dali načelnu podršku prijedlogu koji je iznio turski premijer Ahmet Davutoglu, ali da je potrebno još raditi kako bi se kako bi se došlo do konačnog dogovora.
 
U zajedničkoj izjavi čelnika EU-a kaže se da će predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na temelju dogovorenih načela raditi na detaljima s turskom stranom do sljedećeg summita EU-a 17. i 18. ožujka.
 
U izjavi se kaže da će EU pomoći Grčkoj da se nosi s velikim priljevom izbjeglica i osigurati "učinkovit odgovor na vrlo tešku humanitarnu situaciju na terenu".
 
Također se kaže da Grčkoj treba osigurati pomoć u upravljanju vanjskim granicaa, uključujući i granicu s Makedonijom.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.