Obavijesti

News

Komentari 42

Nervozni premijer Plenković sve češće počinje gubiti živce

Nervozni premijer Plenković sve češće počinje gubiti živce
1

Plenkoviću nije lako, bliži se godina u kojoj će biti 2. krug predsjedničkih izbora, potom 1. siječnja Hrvatska kreće s EU predsjedanjem, u lipnju su unutarstranački izbori, a u rujnu parlamentarni izbori...

VIDEO

Andrej Plenković sve češće gubi živce. O tome, naime, posljednja dva dana bruje sve razine u HDZ-u pa je šef stranke glavna tema među članovima.

Posljednja priča koja kola strankom govori da se Plenkoviću u Krapini obratio bivši europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier te mu rekao kako način postupanja s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora i bivšim ministrom vanjskih poslova, Mirom Kovačem nije korektan.

Tu je Stier mislio na rečenica u kojoj predsjednik Vlade i šef HDZ-a poručuje Kovaču da je irelevantan za HDZ. Na to mu je, kako govore HDZ-ovci, Plenković rekao da je to njegova nova taktika i da je dosta bilo takvog ponašanja. Dodao je i da će od sada čvršće tumačiti Statut HDZ-a.

- Ako će tako biti, onda nećeš potrajati do početka predsjedanja Europskom Unijom - navodno mu je odgovorio Davor Ivo Stier.

Pokretanje videa...

01:00

Brkić ne želi sukobe u HDZ-u

Ovaj verbalnom poluincidentu javno nije potvrdio niti jedan od glavnih aktera priče, ali točno je to da stranka već par dana bruji o tome. Činjenica jest da predsjednik HDZ-a želi stabilnost i mir pred početak presjedanja Europskom Unijom i tu, slažu se utjecajni HDZ-ovci, ima pravo. Podršku mu je u tom smislu dao i Milijan Brkić, drugi čovjek stranke, rekavši da svi moraju raditi u interesu stranke pri tom misleći više na predsjedničke izbore krajem godine nego na predsjedanje EU.

Brkić je, pak, na Predsjedništvu stranke u ponedjeljak kritizirao i Plenkovića i Kovača.

- Rekao je da su takve diskusije i prepucavanja potpuno irelevantni - kaže nam sugovornik iz vrha stranke.

Na Predsjedništvu HDZ-a raspravljalo se najviše, kako nam govori naš sugovornik, o Miloradu Pupovcu i o Miru Kovaču.

- Plenković je tražio da se svi izjasne što misle o Kovačevom istupu. Kovača nitko nije napao i svi su samo zaključili da stranka treba biti jedinstvena - rekao nam je naš sugovornik.

Svi žele pobjedu Kolinde

Sugovornici koji pomno prate konflikte zadnjih dana kažu da Miro Kovač nije prvi izašao s izjavom da će pobijediti na unutarstranačkim izborima već je to učinio sam Plenković kada je 3. rujna u Orahovici izjavio kako će se kandidirati i pobijediti.

- Kovač je to rekao osam dana kasnije - rekao je naš sugovornik te dodao kako ni Kovač, ni Stier ne žele podizati tenzije u HDZ-u.

Svima je u interesu pobjeda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na izborima krajem godine i svi će kao jedan raditi na tome.

- Premijer Plenković ima pravo kada kaže da još nije krenula unutarstranačka kampanja i neka se kandidati malo suzdrže. I smatram da bi ga trebali poslušati. Biti će vremena da pokažu mišiće. Sada je, pak, važno da Kolinda Grabar Kitarović pobijedi i da HDZ nastavlja pobjeđivati na izborima - govori nam sugovornik blizak Plenkoviću.

Četiri izbora u godini dana

U medijima se zadnjih dana spominjalo i to da će Plenković pokušati pomaknuti unutarstranačke izbore poslije parlamentarnih, ali dobar dio sugovornika s kojima smo razgovarali, a koji su bliski vrhu stranke kažu da tako nešto nije bap jednostavno.

Statut se, naime, mora poštovati, a on nalaže da izbori trebaju biti raspisani najkasnije do kraja lipnja 2020. godine. Izbori će se održati po načelu ‘jedan čovjek, jedan glas’ bez delegata i šalabahtera.

To će, naime, biti treći izbori po tom principu, no ovog puta biti će više kandidata. Ni Tomislav Karamarko 2016. godine u travnju, kao ni Plenković dva mjeseca kasnije nisu imali protukandidate.

- Više je članova izašlo na izbore kada je Plenković bio kandidat nego dva mjeseca ranije kada je to bio Karamarko. No, ovog puta vjerujem da će ih izići najviše. Biti će puno kandidata i članovi će moći birati - rekao je naš sugovornik.

Andreju Plenkoviću definitivno nije lako, bliži mu se godina u kojoj će se održati drugi krug predsjedničkih izbora, potom 1. siječnja Hrvatska kreće s predsjedanjem Europskom Unijom, u lipnju su unutarstranački izbori, a u rujnu parlamentarni.

Pokretanje videa...

00:48
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca