Obavijesti

News

Komentari 18

'Nesazivanjem izvanredne sjednice Sabora se krši Ustav'

'Nesazivanjem izvanredne sjednice Sabora se krši Ustav'
1

Bernardić nije želio komentirati stav njihovog kandidata na predsjedničkim izborima Zorana Milanovića, koji je u Metkoviću prošle subote rekao da bi sazivanje te sjednice bio presedan

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak da bi nesazivanje izvanredne saborske sjednice predstavljalo grubo kršenje Ustava, no stav SDP-vog kandidata Zorana Milanovića da bi sazivanje bilo presedan nije želio komentirati, rekavši da "svako ima pravo na svoje mišljenje".

"Ustav je jasan, kaže da se unutar 30 dana mora sazvati izvanredna sjednica Hrvatskog sabora. Sve ostalo je grubo kršenje Ustava", kazao je Bernardić na konferenciji za medije.

Bernardić nije želio komentirati stav njihovog kandidata na predsjedničkim izborima Zorana Milanovića, koji je u Metkoviću prošle subote rekao da bi sazivanje te sjednice bio presedan.

Podolnjak pisao predsjedniku Ustavnog suda o Kujundžiću
Podolnjak pisao predsjedniku Ustavnog suda o Kujundžiću

Milanović je tada argumentirao da bi se, ako predsjednica Republike odgovori pozitivno na inicijativu Mosta da se sazove izvanredna sjednica Sabora, ista stvar mogla dogoditi više puta godišnje, u svakoj ljetnoj i zimskoj stanci zasjedanja.

"Što se tiče tumačenja i pojedine interpretacije, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali mislim da su tu stvari prilično jasne. Stavove pojedinih kandidata niti ću komentirati niti ću preispitivati", izjasnio se Bernardić.

Nije htio komentirati niti objavu tjednika Nacional, koji tvrdi da on kao predsjednik SDP-a ruši Gordana Marasa kao predsjednika zagrebačke stranačke organizacije.

"Što se tiče medijskih špekulacija, pogotovo anonimnih, ne mogu ih komentirati. Mi smo ozbiljna stranka, nekima je očito u interesu vratiti sjeme sukoba u SDP, što neće proći", izjavio je.

'Zdravstvu prijeti kolaps, u tijeku je njegova tiha privatizacija'

Predsjednik SDP-a Davor izjavio je u utorak kako ta stranka planom reforme želi građanima pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb, a medicinskom osoblju osigurati da im se plati svaki odrađeni sat, ocijenivši da je  hrvatsko zdravstvo 'tiho privatizirano' i 'prijeti mu kolaps'.

Na konferenciji za novinare u središnjici stranke na Iblerovom trgu, o problematici koja opterećuje zdravstveni sustav, uz Bernardića su govorili i predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, član Savjeta i jedan od kreatora programa za zdravstvo Josip Markić te glavni koordinator javnozdravstvene akcije "Prevencijom do zdravlja" Saša Srića.

Hrvatsko je zdravstvo, zaključili su, u stanju koje prijeti kolapsom.

"Dugovi u zdravstvu porasli su do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to stanje prijeti potpunim kolapsom zdravstvenog sustava. Zbog niskih plaća i neadekvatnih uvjeta rada, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku", rekao je Bernardić.

Iznio je i podatak da u Hrvatskoj trenutačno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara, što dovodi do smanjenja odjela i kapaciteta bolnica, na štetu građana.

Spomenuo je i duge liste čekanja, zbog kojih se, ocjenjuje, događa "tiha privatizacija" zdravstvenog sustava, jer su građani prisiljeni zdravstvene usluge tražiti u privatnim klinikama.

"Građani neke preglede čekaju mjesecima, neke godinama, a neki nažalost pregled ni ne dočekaju", dodao je Bernardić.

Podsjetio je da je SDP prije manje od godinu dana prezentirao svoj plan reforme zdravstva, koji bi, kako smatraju, doveo do samoodrživosti sektora.

"SDP će inzistirati na smanjenju lista čekanja, otvaranjem bolnica u popodnevnim satima, uspostavi nacionalnih centara za izvrsnost, čime bi se najzahtjevnijih bolesnicima sa specifičnim zdravstvenim stanjima poboljšala skrb", izjavio je Bernardić.

Dodao je kako bi reforma poboljšala dostupnost zdravstvene usluge u ruralnim krajevima te da bi na cijelo područje Hrvatske uvela i Hitnu medicinsku helikoptersku službu.

"Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, istaknuo je Bernardić.

Kazao je i kako SDP inzistira na tome da se liječnicima plati svaki prekovremeni sat, a da bi produljenje rada bolnica ostavilo prostora za rast primanja u tom sektoru.

Upitan o najavljenom štrajku liječnika, Bernardić je da je on opravdan.

"Ne želimo vjerovati da je ova najava povećanja plaća samo lažno obećanje Vlade, koje služi za kupovanje vremena zbog najavljenog argumentiranog štrajka medicinskih radnika", dodao je.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag