Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neslavna lista: Hrvatska osma najjadnija ekonomija na svijetu

None Foto: pixsell/ilustracija 2

Zbog dugogodišnje recesije i nezaposlenosti naša je zemlja zauzela osmo mjesto na neslavnoj listi. Od nas su gore neke europske zemlje poput Španjolske i Grčke

Hrvatska je osma najjadnija ekonomija svijeta. Na tom se mjestu naša zemlja pozicionirala na Bloombergovoj listi ekonomskih indeksa za 2015. godinu, a razlozi su dugogodišnja recesija i visoka stopa nezaposlenosti. 

Na vrhu popisa Venezuela

Indeks jada dobiva se kao jednostavan zbroj stope nezaposlenosti i promjena indeksa potrošačkih cijena, a na vrhu popisa zemalja u kojima je najteže živjeti i raditi su Venezuela, Argentina, Južnoafrička republika, Ukrajina i Grčka.

screenshot/bloomberg

U gotovo najvećim problemima ove godine je Ukrajina gdje je rat doveo do rasta nezaposlenosti na 9,5 posto i uzrokovao inflaciju od 17.5 posto. Venezuelu guši inflacija od 78,5 posto i nestašica gotovo svega koja je došla do te mjere da im je susjedni Trinidad i Tobago ponudio razmjenu toaletnog papira za naftu. 

Španjolska i Grčka 'jadnije' od Hrvatske

"Jadnije" od Hrvatske su Španjolska i Grčka također pogođene krizom i nezaposlenošću, a tek su nešto bolje Tuska, Portugal i Italija koje su zauzele deveto, deseto i 11. mjesto na neslavnoj ljestvici. 

Komentari (367)
  • "čestitke" SDP/HNS vladi koja je u nepune 4 godine uspjela uništiti hrvatsko gospodarstvo i to usprkos ulasku HR u EU na početku njihova mandata kad smo dobili velika EU sredstva iz fondova! jedina smo zemlja koja nakon ulaska u EU i dalje bilježi ogroman pad BDP-a zahvaljujući SDP/HNS "stručnjacima"

    3. 3. 2015,   10:52
  • jasno da je sdp izgubio izbore taman da daje plin i struju besplatno jer je ratna retorika na djelu.Ipak interesu je me koji je motiv hdz da preuzme zemlju koja je prakticno u bankrotu.Kako smije obecavati nesto nemoguce.Doduse on kaze da mu treba bar 6-7 godina da bi hrvati "nesto"osjetili.

    3. 3. 2015,   11:03
  • To je istina koju vi u medijima sakrivate i čak manipulriate da bi se odužili svojim gazadama Milanoviću i njegovoj vladi,naj gora vlada u povjesti,još jednom dokazana činjenica!

    3. 3. 2015,   10:48