Obavijesti

News

Komentari 76

Nestali u tami oceana: Misteriji zauvijek izgubljenih brodova

Nestali u tami oceana: Misteriji zauvijek izgubljenih brodova
4

Posljednjih nekoliko godina obilježeno je čestim nesrećama i nestancima aviona, no nestanci brodova u morima, kroz povijest su uvijek bivali obavijeni velima tajni ...

VIDEO

Mnoge su se od velikih povijesnih bitaka događale upravo na morima, gdje su se zapravo stvarala carstva. Naravno, u svakoj je bitci bilo mnogo žrtava, potopljenih i potpuno razorenih brodova. No što je s brodovima i posadama koje nikad nisu pronašli?

POGLEDAJTE VIDEO: Najpoznatiji misteriozni nestanci brodova

Pokretanje videa...

24sata Video 00:41

Davne 1872. godine brod trgovački brod 'Mary Celeste' uočila je kanadska mornarica kako plovi oko Azura. Jedini je problem bio taj što je plovio bez upravljanja. Nikog nije bilo na njemu. Postojale su brojne teorije nestanka posade , od kojih je najglasnija bila ona o gusarskoj invaziji na brod. Međutim, kako na brodu nije bilo tragova nasilja, odnosno borbe, a sav je teret bio na njoj, zajedno sa šestomjesečnom zalihom vode i hrane, morski su znalci donijeli zaključak koji drži vodu. Naime, posada se vjerojatno prepala zapaljivog alkoholnog tereta, pa su se iskrcali na brodove za spašavanje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Niti pedeset godina kasnije, 1918. godine , američki ratni brod 'USS Cyclops' nikad nije doplovio do luke. Zadnji dan, za koji se sa sigurnošću može reći da je posada od 309 osoba na njemu bila živa i zdrava, je 4. ožujka . Od tad mu se gubi svaki trag. Najvjerojatnija teorija o nestanku veže se uz kapetana broda Worelyja, koji je zapravo bio Nijemac, rođen pod imenom Johan Frederick Wichmann . Postoji mogućnost da je brod predao Nijemcima.

Posada broda 'Marine Sulphur Queen' posljednji se put javila radio - vezom 6. veljače 1963. godine , a zaplovili su četiri dana ranije. Nakon devetnaest dana potrage, jedino što su uspjeli pronaći od broda i 39 članova posade bilo je nekoliko pojasa za spašavanje i manjih dijelova broda. Istražitelji su zaključili kako brodu nikako nije trebalo biti izdano dopuštenje za plovidbu s obzirom na to da svojom starošću i modelom nije mogao podnijeti težinu od 15.260 tona tereta.

Nestanci jahti

Otac i sin Burack odlučili su 22. prosinca 1967. isprobati svoju jahtu isplovivši iz Miamija. Nakon nekog vremena javili su obalnoj straži kako su u nešto udarili te kako im je potrebno tegljenje do marine. Bili su potpuno smireni s obzirom na to da je jahta bila dizajnirana tako da se i nakon udarca drži iznad vode, a opreme za spašavanje i održavanje bilo je i više nego dovoljno. Ipak, obalna straža, koja je stigla nakon samo devetnaest minuta, nije pronašla ni traga brodici niti putnicima. Samo tu večer pretražili su oko 1200 četvornih milja, a tijekom šest dana potrage 25400 milja. Oca, sina i brod nikad nisu pronašli . Neki smatraju da je ime broda, 'Witchcraft' (Vračanje), prizvalo tu nesreću.

Jahta 'Intrepid' pozvala je obalnu stražu u listopadu 1996. godine na području Floride, s porukom kako brod tone. Javili su i kako ih je svih šesnaestero odlučilo prijeći na brod za spašavanje dok dočekaju stražu. U potragu za njima bile su uključene i letjelice, no nakon pretraženih 6 tisuća milja, ni brod ni putnici nisu pronađeni.

Potraga za 'El Farom' nedavno je obustavljena

Najnedavnija se ovakva nesreća dogodila uoči uragana Joaquin početkom listopada ove godine. Brod 'El Faro' poslao je svoj posljednji poziv u pomoć s područja Bahama, no uragan je učinio svoje prije nego što je pomoć stigla. Iako istraga još uvijek nije službeno završila, a sve što su u potrazi uspjeli pronaći bilo je nekoliko krhotina i pojaseva za spašavanje , jasno je kako brod sa svojih 33 članova posade nikad neće pronaći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.