Obavijesti

News

Komentari 1

Netanyahu počeo "nemoguću misiju" formiranja vlade

Netanyahu počeo "nemoguću misiju" formiranja vlade
1

Benjamin Netanyahu sada ima 28 dana da za svoj tabor pridobije još šest zastupnika. Za to ima dvije mogućnosti: dogovoriti se s Bennyjem Gantzom ili privući neku manju stranku

VIDEO

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu počinje u četvrtak "nemoguću misiju" formiranja koalicijske vlade kako bi zemlju izvukao iz političke krize nakon izbora na kojima su najviše glasova osvojila dva gotovo nepomirljiva bloka.

Netanyahuu je predsjednik Reuven Rivlin u srijedu navečer dao mandat za formiranje vlade nakon parlamentarnih izbora, drugih u pet mjeseci, na kojima nije uspio ostvariti veću prednost pred suparnikom Bennyjem Gantzom.

Gledajući općenito Benjamin "Bibi" Netanyahu je pobijedio. No gledajući pomnije najdugovječnijeg premijera u novijoj izraelskoj povijesti zapala je teška zadaća da pomakne tektonske ploče izraelske politike.

Po konačnim rezultatima izbora održanih 17. rujna, njegov Likud je osvojio 32 od 120 mjesta u Knessetu i ukupno 55 zajedno s partnerima na desnici i s ultraortodoksnim strankama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bivši vojni zapovjednik Gantz i njegova stranka centra Plavo-bijelo osvojili su 33 mjesta, odnosno 54 zajedno s partnerima na ljevici i s arapskim strankama.

"Nesvrstana" laička stranka Israel Beitenou Avigdora Liebermana, politička protivnica arapskih i ortodoksnih židovskih stranaka, ima osam mjesta koji bi mogli donijeti prevagu.

Benjamin Netanyahu sada ima 28 dana da za svoj tabor pridobije još šest zastupnika. Za to ima dvije mogućnosti: dogovoriti se s Bennyjem Gantzom ili privući neku manju stranku.

Netanyahu koji je bez prekida na vlasti zadnjih deset godina, pružio je ruku Bennyju Gantzu kako bi "zajedno" formirali "vladu nacionalnog jedinstva" po načelu "pariteta".

No potonji je glatko odbio "pruženu ruku" istaknuvši da njegova stranka neće sudjelovati u vladi koje čelniku nad glavom visi "teška optužnica", što je jasna poruka Netanyahuu kojega se sumnjiči za "korupciju", "prijevaru" i "zloporabu povjerenja" u trima predmetima.

Ako se njegova zadaća završi neuspjehom, Netanyahu mora predsjedniku vratiti mandat za sastavljanje vlade. Predsjednik Rivlin tada može zatražiti od Gantza da okuša sreću i sastavi većinu od 61 zastupnika.

"Trenutačno mi se najizgledniji čine treći izbori", rekao je u četvrtak Netanyahuov suradnik Yariv Levin.

I

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto