Obavijesti

News

Komentari 1

Netanyahuova vlada predlaže snimanje na biralištima

Netanyahuova vlada predlaže snimanje na biralištima
1

Obraćajući se kabinetu u nedjelju, Netanyahu je rekao da će prema zakonu koji parlament mora odobriti prije izbora, promatrači moći mobitelima snimati na biralištima

VIDEO

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua predložila je u nedjelju zakon koji dopušta snimanje kamerama na biralištima 17. rujna, što protivnici smatraju pokušajem zastrašivanja arapskih glasača. 

Desničar Netanyahu koji se na izborima bori za politički opstanak pošto nakon travanjskih izbora nije uspio sastaviti vladajuću koaliciju i sada želi osigurati peti mandat, već je upozorio da bi mu pobjeda mogla biti ukradena na biralištima jer predizborne ankete pokazuju tijesnu utrku. 

Na prethodnim izborima Netanyahuova stranka Likud slala je promatrače opremljene kamerama skrivenima na tijelu na birališta u arapskim izbornim jedinicama, a što su tamošnji političari opisali kao zastrašivanje birača. 

Obraćajući se kabinetu u nedjelju, Netanyahu je rekao da će prema zakonu koji parlament mora odobriti prije izbora, promatrači moći mobitelima snimati na biralištima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Svi snimaju. Svaka je trgovina opremljena nadzornim kamerama, pa zašto bi onda birališta bila jedina mjesta gdje snimanje nije dopušteno", zapitao je Netanyahu.

“Predloženi zakon kaže da će kamera snimati što se događa na biralištu, ali ne i u glasačkoj kabini", rekao je Netanyahu i obećao da će "tajnost glasanja biti čvrsto očuvana", prenosi izraelski lsit Times of Israel. 

Vlada je jednoglasno odobrila nacrt zakona o kojem će se raspravljati u utorak u Knessetu, a u srijedu će je predviđeno drugo i treće čitanje.   

Arapski čelnici kritizirali su takav zakonski prijedlog. Osmišljen je da "potakne panično glasanje birača s desnice" i "suzbije arapske glasove", kaže Ayman Odeh iz Zajedničke arapske liste. 

Yaid Lapid, jedan od čelnika centrističke stranke koja prema anketama vodi mrtvu utrku s Likudom, opisao je zakon kao "rasistički".

Arapi čine 21 posto izraelskog stanovništva i općenito ne glasaju za Likud već za vlastite arapske stranke ili za kandidate centra ili izraelskih stranaka ljevice. 

Nacrtu zakona usprotivilo se i Središnje izborno povjerenstvo ocijenivši da uvođenje kamera u posljednji trenutak "može voditi u kaos".

Državni odvjetnik Avichai Mandelblit, savjetnik vlade za pravna pitanja, također je istupio protiv nacrta zakona koji bi, po njegovu mišljenju, mogao kršiti zakon o privatnosti glasača. 

Iz tog razloga većina zapadnih demokracija ograničava korištenje kamera na biralištima.

Dva tjedna nakon izbora Mandelblit će saslušati Netanyahua u vezi s optužbama za tri slučaja korupcije. Netanyahu koji je na vlasti 10 godina, odbacuje svaku krivnju. 

Pokretanje videa...

00:28

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto