Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neudane zastupnice se ne osjećaju manje vrijedne

None Foto: J. Galoić 3

Koncentrirane na svoje karijere, neke zastupnice, možda samo zasad, nisu zasnovale svoju obitelj. Kažu da zbog toga ne osjećaju pritisak okoline...

Udaja iz ljubavi za financijski stabilnog muškarca san je većine žena. No prema istraživanju portala Iskrica.com, koji broji 240.000 članova, 54 posto Hrvatica u dobi od 30 do 40 godina ne vjeruje da će pred oltar s bilo kakvim, a kamoli savršenim primjerkom. Šibenčanke su gotovo očajne. Njih 85 posto silno želi pred oltar, ali dvije trećine ne vjeruje da će ga ikad vidjeti izbliza. Varaždinke se udajom ne zamaraju previše, većini je karijera važnija. Raskošna svadba i obitelj najbitnije su za 90 posto usamljenih Splićanki. Dubrovčanke su najoptimističnije. Više od polovice njih čvrsto vjeruju da će naći ženika te izlaze gotovo svakodnevno. Zagrepčanke bi voljele da im muškarac padne s neba. Devet od deset njih ne želi izlaziti. Vrijeme radije provode doma ignorirajući rodbinu i prijatelje koji pitanjima o udaji zamaraju svaku treću. Dok čekaju ženika, “neobveznim” seksom zabavlja se 34 posto Hrvatica. Više od polovice naših žena složne su u jednom. Koliko god bile stare, tvrde da su baš sad u najboljim godinama.
Neudane saborske zastupnice uglavnom ne osjećaju pritisak obitelji ni društva zbog toga što nisu zasnovale obitelj. HDZ-ovka Ivanka Roksandić (54) kaže da nikad nije osjetila taj pritisak. Iako je za nju obitelj najznačajnija stvar, ne smatra se manje vrijednom što nije u braku.
- Imam profesionalnu i političku karijeru i ne mogu reći da mi sada nije žao što nisam zasnovala obitelj. Žao mi je jer mislim da sam trebala ostvariti i taj dio života. No nikada nije kasno, možda se i ja udam - rekla je Roksandić.
SDP-ovka Milanka Opačić (40) također nikad nije osjećala pritisak obitelji i društva jer nije udana.
- Pritisak na žene u 30-im godinama postoji jer smo još uvijek konzervativno društvo. Mislim da ljudi imaju dosta problema ako su samci jer sve društvene aktivnosti pripremljene su za parove - kaže Opačić.
HSS-ovka Marijana Petir (33) ističe da je društvo doživljava kao osviještenu ženu koja zna što radi i što hoće te da znaju kako će napore koje sada ulaže u politički angažman, koji, ističe, obavlja izuzetno dobro, strpljivo i s punom odgovornošću, kad dođe vrijeme, pretočiti i u privatan život.
- Ne gnjave me, ne tupe i ne dave. Ponekad ima nekih polupitanja o mojoj udaji, ali nakon mog pogleda sve prestane - rekla je Petir.
SDP-ovka Marija Lugarić (30) ne osjeća, ali, kaže, i ne dopušta pritisak okoline.
- Brak je isključivo pitanje životnog izbora svake žene i muškarca. To što nisam udana je isključivo moj osobni izbor i nitko ga nema pravo komentirati - izjavila je Lugarić.

DOK ČEKAJU BRAČNU LUKU, "NEOBVEZNO" SE SEKASAJU
Internetski portal Iskrica.com istraživanjem je pokazao da većina Hrvatica želi uploviti u bračnu luku. Trećina njih uživa u neobveznom seksu dok taj sretni dan ne stigne.
Žene koje žele stupiti u brak - 67%
Žene koje vjeruju da će se udati - 46%
Žene koje osjećaju pritisak jer su neudane - 33%
Žene koje izlaze barem jedanput na tjedan - 40%
Žene koje prakticiraju “neobvezni” seks - 33 %

Komentari (6)
  • A zbog čega bi se \"gdjice zastupnice\" osjećale manje vrijednom ??? Apsurd je uopće pitat njih za bilo kakvo mišljenje, obzirom na lovu koju primaju (zbog povremene prisutnosti na tim ispraznim sastančenjima).Nemaju zbog čega bit ugrožene ni manje vrijedne, jer je danas ( nažalost ) novac i moć presudna stvar....

    28. 5. 2008,   21:36
  • Vjerujem da svaka žena osjeti kad tad potrebu da ima obitelj,potrebu da bude majka...ma koliko god one davale karijeri prednost mislim da lažu,odnosno pretvaraju se da im obitelj nije najbitnija,ustvari karijera im je opravdanje što su ostale stare cure. Ma koja karijera može zamijeniti majčinstvo!!?? Mislila sam da smao političati lažu,a vidi vraga nisu ni one bolje!!

    29. 5. 2008,   01:13
  • Sve su žene lijepe i iskrene političarke,ali manje iskrene u svemu van toga.Budite hrabre i bavite se politikom i jako ste vrijedne.

    29. 5. 2008,   01:18