Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neupisani srednjoškolci će u privatne škole, Grad će platiti

None Foto: Anto Magzan/PIXSELL 8

Gradonačelnik Milan Bandić s roditeljima neupisanih srednjoškolaca došao je na sastanak u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali Mornara "nije bilo"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pronašao je u ponedjeljak rješenje za 56 zagrebačkih učenika koji se nisu uspjeli redovno upisati u srednje strukovne škole u Zagrebu, a odbili su ići u ponuđene škole u okolnim županijama, i to tako što će se svi od idućeg tjedna upisati u privatne zagrebačke škole, a godišnju školarinu u ukupnom iznosu oko milijun kuna platit će im Grad Zagreb.

Izjavio je to Bandić danas ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nakon što je, uz prethodnu najavu, došao na sastanak s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom, ali je na porti ministarstva dobio obavijest da "ministar nije u zgradi".

Nema veze koliko košta, dopustite da budem malo bahat; kaže Bandić

Bandićeva najava o upisu djece izazvala je oduševljenje šezdesetak okupljenih roditelja i učenika koji su i prošli tjedan, uz potporu pročelnika zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, dolazili pred MZOS tražeći da se riješi njihov problem. 

Riječ je o ukupno 56 učenika koji su završili osnovnu, imali su uglavnom niski broj bodova za upis u srednje škole, od 20 do 29 (od najviše mogućih 80) i nisu se, iz raznih razloga, uspjeli upisati u neki od željenih strukovnih programa tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka pa su od MZOS-a zatražili naknadni upis.

MZOS im je pronašao slobodna mjesta u strukovnim školama u drugim gradovima i županijama jer ih u školama Grada Zagreba, prema propisanom standardu, više nema, te im je predloženo da se djeca svakako upišu, a onda tijekom školske godine, vrate u Zagreb jer se u "dinamičnom sustavu srednjeg školstva uvijek netko upisuje, ispisuje i oslobađaju se mjesta". 

Roditelji to nisu prihvatili jer smatraju da njihova djeca imaju pravo ići u školu u Zagrebu, a potporu su dobili iz gradskog ureda za obrazovanje u kojemu tvrde da bi mjesta bilo i viška, samo da ministar Mornar nije donosio sporne, nerazumljive i u konačnici, nezakonite odluke o upisu.

- Ključni problem je nastao kad je ministar Mornar iz nama nejasnih i nerazumljivih razloga donio odluku da se broj učenika u razredu smanji s 28 na 26. Na 450 razrednih odjeljenja u Zagrebu, to je čak 900 mjesta manje. Da to nije učinio, ova djeca bi bila upisana u školu, a imali bismo i 800 mjesta viška - izjavio je danas novinarima Ivica Lovrić

Osim toga, napomenuo je Lovrić, ministar je krajem srpnja mijenjao odluku o upisu, bio ju je dužan objaviti u Narodnim novinama, no kako to nije učinio, radi se o nezakonitoj odluci. 

- Da je bilo razuma, morala, etike, razumijevanja, trebalo je promijeniti odluku i ova bi djeca bila upisana jer pravilnici i zakoni su za život, ne za nebo, a ako ne korespondiraju sa životom, treba ih mijenjati - izjavio je Bandić poručivši ministru Mornaru da je prekršio zakon, a kune se u poštivanje zakona. 

Pozvao je ministra da tu besramnu odluku izmijeni jer su djeca trebala biti upisana u redovne škole i to nije trebalo koštati ništa, a  sada on kao gradonačelnik mora, zbog administrativne bešćutnosti i nerazumijevanja ljudskih problema, ponuditi rješenje. 

Na upit koliko će koštati ukupna školarina za godinu dana u privatnim školama odgovorio je:

"Nema veze koliko košta, dopustite da budem malo bahat, to pitajte ministra, to nije moj trošak, to je njegov trošak".

Komentari (217)
  • ja 100% podržavam da se ukine TV harač! ne glasam za bandića, ali ovo je 100% u pravu! svi potpišimo da se ukine ta pljačkarina za HRT kojom političari besplatno financiraju svoju promidžbu na naš račun!!! niti lipe HRT-u, neka si sami zarade novac kao svi mi !!!!!!!!

    2. 11. 2015,   14:55
  • ukinimo TV harač! to je valjda najgluplji porez koji su nam uveli političari! kraj toliko besplatnih kanala (lokalni, sat TV, kabelska) s puno boljim programom od HRT-a, nas sile da svaki mjesec dajemo preko 80 kn da bismo slušali politička preser....a na HRT-u!!!!

    2. 11. 2015,   14:59
  • ukinite TV pljačkarinu, to se valjda svi slažemo!??

    2. 11. 2015,   15:02