Obavijesti

News

Komentari 217

Neupisani srednjoškolci će u privatne škole, Grad će platiti

Gradonačelnik Milan Bandić s roditeljima neupisanih srednjoškolaca došao je na sastanak u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, ali Mornara "nije bilo"

VIDEO

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pronašao je u ponedjeljak rješenje za 56 zagrebačkih učenika koji se nisu uspjeli redovno upisati u srednje strukovne škole u Zagrebu, a odbili su ići u ponuđene škole u okolnim županijama, i to tako što će se svi od idućeg tjedna upisati u privatne zagrebačke škole, a godišnju školarinu u ukupnom iznosu oko milijun kuna platit će im Grad Zagreb.

Izjavio je to Bandić danas ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), nakon što je, uz prethodnu najavu, došao na sastanak s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom, ali je na porti ministarstva dobio obavijest da "ministar nije u zgradi".

Nema veze koliko košta, dopustite da budem malo bahat; kaže Bandić

Bandićeva najava o upisu djece izazvala je oduševljenje šezdesetak okupljenih roditelja i učenika koji su i prošli tjedan, uz potporu pročelnika zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, dolazili pred MZOS tražeći da se riješi njihov problem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Riječ je o ukupno 56 učenika koji su završili osnovnu, imali su uglavnom niski broj bodova za upis u srednje škole, od 20 do 29 (od najviše mogućih 80) i nisu se, iz raznih razloga, uspjeli upisati u neki od željenih strukovnih programa tijekom ljetnog i jesenskog upisnog roka pa su od MZOS-a zatražili naknadni upis.

MZOS im je pronašao slobodna mjesta u strukovnim školama u drugim gradovima i županijama jer ih u školama Grada Zagreba, prema propisanom standardu, više nema, te im je predloženo da se djeca svakako upišu, a onda tijekom školske godine, vrate u Zagreb jer se u "dinamičnom sustavu srednjeg školstva uvijek netko upisuje, ispisuje i oslobađaju se mjesta". 

Roditelji to nisu prihvatili jer smatraju da njihova djeca imaju pravo ići u školu u Zagrebu, a potporu su dobili iz gradskog ureda za obrazovanje u kojemu tvrde da bi mjesta bilo i viška, samo da ministar Mornar nije donosio sporne, nerazumljive i u konačnici, nezakonite odluke o upisu.

- Ključni problem je nastao kad je ministar Mornar iz nama nejasnih i nerazumljivih razloga donio odluku da se broj učenika u razredu smanji s 28 na 26. Na 450 razrednih odjeljenja u Zagrebu, to je čak 900 mjesta manje. Da to nije učinio, ova djeca bi bila upisana u školu, a imali bismo i 800 mjesta viška - izjavio je danas novinarima Ivica Lovrić

Osim toga, napomenuo je Lovrić, ministar je krajem srpnja mijenjao odluku o upisu, bio ju je dužan objaviti u Narodnim novinama, no kako to nije učinio, radi se o nezakonitoj odluci. 

- Da je bilo razuma, morala, etike, razumijevanja, trebalo je promijeniti odluku i ova bi djeca bila upisana jer pravilnici i zakoni su za život, ne za nebo, a ako ne korespondiraju sa životom, treba ih mijenjati - izjavio je Bandić poručivši ministru Mornaru da je prekršio zakon, a kune se u poštivanje zakona. 

Pozvao je ministra da tu besramnu odluku izmijeni jer su djeca trebala biti upisana u redovne škole i to nije trebalo koštati ništa, a  sada on kao gradonačelnik mora, zbog administrativne bešćutnosti i nerazumijevanja ljudskih problema, ponuditi rješenje. 

Na upit koliko će koštati ukupna školarina za godinu dana u privatnim školama odgovorio je:

"Nema veze koliko košta, dopustite da budem malo bahat, to pitajte ministra, to nije moj trošak, to je njegov trošak".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 217
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag