Obavijesti

News

Komentari 54

Neurokirurg je postao liječnik opće medicine: 'Super mi je tu'

Neurokirurg je postao liječnik opće medicine: 'Super mi je tu'
3

Podsjetimo, dr. Štimac je lani smijenjen s mjesta predstojnika Klinike za neurokirurgiju KBC-u Rijeka nakon što je prijavio liječnike za korupciju i nesavjesno liječenje

VIDEO

Odlično sam, sad sam svoj na svome. Super mi je raditi ovdje, poznajem medicinske kolege, liječnica mi je susjeda, medicinska sestra mi je školska kolegica, a pacijente poznajem sve, rekao nam je neurokirurg dr. Dinko Štimac (53) iz Gerova u ponedjeljak tijekom prvog radnog dana na novom radnom mjestu, liječnika opće prakse u Domu zdravlja Čabar.

Podsjetimo, dr. Štimac je lani smijenjen s mjesta predstojnika Klinike za neurokirurgiju KBC-u Rijeka nakon što je prijavio liječnike za korupciju i nesavjesno liječenje, a zbog degradacije je u siječnju predao zahtjev za ostavku.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:05

- Objeručke sam prihvatio ovaj posao. Ovo mi je super opcija jer sam blizu doma i svoje obitelji, a to je bio i uvjet da ne mičem obitelj iz kuće i životne sredine, a danas je i jedanaesti rođendan starijem sinu što je znakovito - govori liječnik Štimac koji će ubuduće brinuti o zdravlju 1300 pacijenta, tijekom tri dana u ambulanti u Domu zdravlja Čabar, a dva u Prezidu.

stimac

'Ne osjećam se degradirano i ne mislim da sam za nešto uskraćen'

Na pitanje da li se osjeća degradirano, odgovara.

- Ne osjećam se degradirano i ne mislim da sam za nešto uskraćen. U neurokirurgiji sam dao svoj maksimum, sve sam vidio i sve sam probao, tako da mislim da sam neurokirurgiju zaokružio - govori liječnik dodajući da je tijekom 23 godine rada na neurokirurgiji obavio  brojne teške operacije, a zadnju u petak kada je operirao bebu staru tek jedan dan koja je pri porodu zadobila krvarenje u glavi.

Životno ugroženoj bebici je operacijom spasio život i njeno stanje je sada odlično, što mu je najvažnije.

'Ne žalim za ničim'

Tijekom karijere je uz operacije djece obavljao i najzahtjevnije operacije arterijskovenske malformacije od kojih, kaže, gorih i stresnijih nema. 

- Ništa mi ne nedostaje, sve sam zaokružio i ništa mi nije žao, meni je samo žao neurokirurških pacijenata, ali što se mene tiče ne žalim za ničim. To je užasno stresan i zahtjevan posao - govori dr. Štimac koji se, kaže, odlučio baviti neurokirurgijom vjerojatno podsvjesno, jer je od puknuća aneurizme sa samo 18 godina umro njegov šest godina stariji brat.

stimac

'Ako niste igrač i niste vojnik vladajuće stranke bit ćete marginalizirani'

Na pitanje bi li se vratio na posao neurokirurga ukoliko mu se negdje pruži prilika, kaže:

- U državni sustav ne, u ovoj situaciji pod ovim vodstvom, pod ovom politikom, pod ovim načinom vođenja zdravstva nema šanse. Ne valja to što postavljaju isključivo podobne, svoje kadrove, jednostavno ako niste igrač i niste vojnik vladajuće stranke bit ćete marginalizirani, ali to nije samo u sektoru zdravstva - govori dr. Štimac, dodajući da su upravo razlozi odlaska ljudi iz zemlje ta užasna nepravda koju provodi vladajuća stranka, a ono što rade sada da to nema veze s mozgom.

'Živimo u jednoj anarhiji gdje je zločin biti uspješan i imati znanje'

Dodao je da živimo u jednoj anarhiji gdje je zločin biti uspješan i imati znanje, a najvažnije je samo imati knjižicu vladajuće stranke. Da se jednog dana državni sustav uredi po principima pravednosti i reda možda bi se vratio na neurokirurgiju, no u ovim uvjetima nikako, govori nam dr. Štimac.

Drago mu je što je nastavio raditi u medicini, no da nije bilo te mogućnosti dodaje da bi radio bilo koji drugi posao jer mu ništa nije strano niti teško. 

U Kujundžića se, kaže, razočarao, najviše zbog slijepog slušanja neslužbenih savjetnika koji su mu sugerirali njegovu smjenu.  

- Ja sam u neurokirurgiji njima trn u oku, jer ono što sam ja radio u neurokirurgiji 98 posto kirurga u Hrvatskoj nikada ne bude u svom radnom vijeku. Za to se treba raditi i učiti, a moj najveći krimen je upravo to, moj krimen je što za godišnji odmor nisam krstario i skijao, već sam odlazio u inozemstvo učiti - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca