Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neustrašivi avanturist: Skočio s visine od 7 km bez padobrana

Luke Aikins je profesionalni padobranac koji je u subotu izveo svoj najstrašniji pothvat do sada. Skočio je s visine od 7620 metara bez padobarana, samo sa zaštitnom mrežom

Luke Aikins (44) je uspio u svom nevjerojatnom u svom pothvatu i postao prvi čovjek na svijetu koji je skočio s visine više od 7km bez padobrana.

- Pripremao sam se kao za svaki drugi skok - rekao je Aikins za CBS.

Aikins je ispričao i kako mu se ova ista ideja činila suludom prije 7 godina kada su je preložili producenti jedne hollywoodske emisije. 

- Rekao sam ženi "Nećeš vjerovati što su mi predložili. Žele da skočim bez padobrana.", a ona je rekla: "Aha, misliš s odijelom s krilima?", a ja sam odgovorio: "Ne, bez ičega". I onda smo se dobro nasmijali - prisjeća se Aikins.

Ispalo je da su mu producenti 'usadili' ideju u glavu toliko da je sedam godina nakon, odlučio skočiti. Prvi skok je odradio s 12 godina, uz pomoć instruktora, a prvi samostalni skok s 16 godina. Do danas je odradio preko 800 skokova.

Radio je kao instruktor padobranstva i kaskader u filmovima. Posljednji film za koji je radio je Iron Man 3.

 

Odradio je 73 skoka pripreme

Prilikom ovog epskog skoka doskočio je na zaštitnu mrežu veličine 30 puta 30 metara. Njegov slobodni pad trajao je oko dvije minute.

Aikins, koji ima ženu i četverogodišnjeg sina, vrlo je ozbiljno shvatio cijeli projekt.

- Bio bih glup da nisam bio nervozan. Vrlo ozbiljno shvaćam skakanje. To nije šala. Ipak skačem bez padobrana - objasnio je.

Televizija Fox pratila je uživo skok.

- Dokazat ću da smo sposobni raditi stvari za koje svi misle da nisu moguće - rekao je Aikins malo prije skoka.

 

- Aikinsov skok predstavlja vrhunac 26-godišnje karijere kao i osobni i svjetski rekord za najviši skok bez padobrana ili odjela s krilima - rekao je njegov glasnogovornik Justin Aclin.

Komentari (60)
  • Neprecizno napisano, on nije koristio padobran ali je skočio sa padobranom .

    31. 7. 2016,   09:05
  • Koji su ovo idioti čovjek skočio sa 7Km bez padobrana a ovi nisu bili u stanju snimiti kako treba...trebali su mu reći da ponovi skok da bolje snime .

    31. 7. 2016,   11:45
  • Netko skoči sa pola metra pa se sav polomi

    31. 7. 2016,   10:13