Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Neviđen slučaj eutanazije: Liječnicu su oslobodili krivnje

Sedamdesetčetverogodišnja pacijentica je prvo bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre", rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu

Nizozemsko pravosuđe u srijedu je oslobodilo liječnicu optuženu da je 2016. usmrtila pacijentkinju oboljelu od Alzheimerove bolesti a da nije bila potpuno sigurna u njezin pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji koja je prva ozakonila eutanaziju.

Sedamdesetčetverogodišnja pacijentica je prvo bila izrazila želju za eutanazijom, ali je poslije davala proturječne izjave o želji da umre", rekla je sutkinja Mariette Renckens u Den Haagu.

"Mislimo da, s obzirom na stanje teške demencije pacijentkinje, liječnica nije morala provjeravati njezinu želju za eutanazijom", rekla je.

Nakon čitanja presude sudnicom se prolomio pljesak. Slučaj, prvi takav u Nizozemskoj, koja je 2002. prva legalizirala eutanaziju, potaknuo je raspravu o pravu dementnih bolesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.

Liječnica (68) čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je "pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi umrijeti a da to nije provjerila s njom" nakon pojave neurodegenerativne Alzheimerove bolesti.

Tužiteljstvo koje nije zatražilo nikakvu kaznu za liječnicu, ocijenilo je da je trebala "više razgovarati" o tome s pacijenticom.

"Zahtjev za eutanaziju pacijentkinja je iznijela dok je još bila potpuno prisebna", rekla je sutkinja.

"Sada ćemo pozorno proučiti presudu i odlučiti hoćemo li se žaliti", reagirao je Sanne van der Harg, glasnogovornik tužiteljstva.

 

Komentari (4)
  • Nadam se da ce citava EU legalizirati eutanaziju.

    11. 9. 2019,   17:24
  • Tak su i s afrikancima radili nizozemci nisu bas bili sigurni dal zele umrijet al su ih svakak poklali

    11. 9. 2019,   18:11
  • Za to bi trebala biti uređena država. Kod nas bi ove "liječničke vertikale" koje se valjaju u političkoj kaljuži sigurno našle načina da to zloupotrijebe u borbi sa svojim neistomišljenicima. Pa ako si protiv njega a ti dođi u bolnicu pa će ti on već pomoći.

    11. 9. 2019,   17:29