Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nevin čekao smrtnu kaznu 23 god. u zatvoru u SAD-u

None Foto: 24sata/ilustracija

Paul House (47) osuđen je na smrtnu kaznu za ubojstvo djevojke. Slučajno je bio u blizini u vrijeme ubojstva. DNK test otkrio je da je nevin...

Paul House (47) osuđen je u američkoj saveznoj državi Tennessee 1986. godine zbog ubojstva povezanog sa seksom. U ljeto 1985. policija je pronašla tijelo Carolyn Muncey u seoskom dijelu istočnog Tennesseea. Ubijena je. Nedugo prije ubojstva na ulici u blizini mjesta ubojstva viđen je Paul House. Uhićen je i osuđen na smrt. Tek ove godine DNK test dokazao je da je House bio nedužan. Našao se samo na pogrešnome mjestu u pogrešno vrijeme. U zatvoru je bio 23 godine. Čekao je smrtnu kaznu. Obolio je od uznapredovale multiple skleroze. Ipak, cijelo se vrijeme uz pomoć organizacije Innocence Projekt (Projekt nedužan) borio za oslobađanje. Već je 2006. Vrhovni sud SAD-a naložio provjeru indicija koje ukazuju na osuđenikovu nevinost. U SAD-u osuđenici nove dokaze mogu tek ograničeno predočiti sudovima nakon što su osuđeni. Prema brojkama Projekta informiranja o smrtnim kaznama iz Washingtona, u SAD-u su od 1973. godine do danas pustili čak 131 osuđenika na smrt koji su zapravo bili nevini.

Komentari (7)
  • SRAMOTA ŠTA SU OVIM JADNIM NEDUŽNIM LJUDIMA NAPRAVILI!!!

    13. 5. 2009,   15:57
  • Tragično i jezivo, ovo je jedini razlog zašto sam protiv smrtne kazne ali neki su također nevini osuđeni na doživotnu robiju. Opet, pogledamo li stvari iz druge perspektive ovo je dobar ali ne i dovoljan razlog za ukidanje smrtne kazne, tamo gdje je krivica nesporna, 10 godina robije i komora ! Ali ako postoji i jedan promil mogućnosti da je nevin, smrtnu treba isključiti bez obzira na težinu djela. - Ovom jadniku je jedina satisfakcija to što je svima dokazao da je nevin , život mu je uništen , zdravlje unakaženo i kad bi sutra umro vjerojatno bi umro sa osmjehom na licu.

    13. 5. 2009,   16:22
  • Vidi šta ti je život i pravda :-s

    13. 5. 2009,   15:49