Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nevin sam, mnogima sam trn u oku jer jačam našu vojsku...'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je kaznenu prijavu protiv Damira Krstičevića i sudionika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika

Ministar obrane i potpredsjednik hrvatske vlade Damir Krstičević u subotu je u Splitu komentirao prijavu koja je protiv njega u Srbiji podnijeta zbog ratnih zločina na području Jajca, javlja N1.

- Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Moj ratni put je potpuno čist i na njega sam ponosan, ponosan sam i na put 4. gardijske brigade, to je put ponosa i časti i ja sam iznimno sretan što sam zapovijedao 4. brigadom", kazao je Krstičević.

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i sudionika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika.

SUMNJA NA RATNI ZLOČIN 1995. Srbi Krstičevića prijavili 'zbog ubojstva 81 srpskog civila'

List prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995.

Na novinarsko pitanje hoće li mu zbog prijave biti ograničeno kretanje u regiji, odgovorio je: "Zbog čega, zašto, koja prijava. Ja to uopće ne smatram prijavom. Ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu i zbog toga sam iznimno ponosan, na RH je izvršena agresija, to treba znati. Očito mnogi danas žele uprljati 4. gardijsku brigadu i mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin", kazao je ministar.

Kaže da se 4. brigada nije nalazila u mjestu u vrijeme koje se spominje u prijavi.

"U tom mjestu i vremenu 4. brigada nije bila. Očito nekome odgovara da destabilizira osobno mene i Vladu, da se stavljam u poziciju da se trebam braniti. A za što da se branim, za ništa", kazao je Krstičević i istaknuo da on neće reagirati na prijavu već da to treba učiniti država.

'Za propast s F-16 kriv je Izrael'

Krstičević je u Splitu ponovio da se ne smatra odgovornim za propast nabave borbenih aviona F-16, ta da on i njegov tim svojim postupanjem nisu ugrozili sigurnost građana RH.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Mi kao treća strana nismo mogli utjecati, država Izrael je isključivo odgovorna", kazao je.

KRSTIČEVIĆ O FIJASKU S F-16: 'Ne smatram se odgovornim, naša sigurnost nije ugrožena'

Krstičević je ranije tvrdio da non-paper oko aviona ne postoji, a danas je kazao: "Nisam ga vidio."

 

Komentari (460)
  • Gospodine ministre, vojska nas je prije 27 godina oslobodila od Srbije kad praktički nisu imali ništa osim hrvatskog junačkog srca.... Danas 27 godina nakon rata, kad vidimo sta je stranka vašeg šefa napravila Hrvatskoj, niko pametan se neće više borit za vas. Ja prvi neću!!! Vratite nan svu mladost koju ste potirali!!!!

    12. 1. 2019,   14:34
  • Generale unistili ste sav svoj ugled koji ste stekli u Domovinskom ratu i Vi ste ispričana priča !

    12. 1. 2019,   14:28
  • Nema tu neke filozofije. Krsticevic je veliki domoljub, odlican i srcan vojnik, zapovjednik za primjer i da je tu stao uzivao bi i danas neograniceno postovanje. Kao ministar apsolutno nepodoban, djeluje polupismeno i poluobrazovano. Svaki njegov govor na nivou je jednog sedmogosnjaka, a ocigledan strah od pitanja uzivo jednostavno je cista blamaza. O nedosljednosti (jednom je htio pa nije odstupio) i nepoznavanju resora kojim upravlja (nema pojma sto je zaista stajalo u non paper ugovorima stoga visednevno ocigledno izbjegavanje javnosti) ne zelim trositi rijeci.

    12. 1. 2019,   15:29