Obavijesti

News

Komentari 0

Nezakonito upisivanje staža: 13 pomoraca dobilo presude

Na temelju nagodbe, jednom od trinaestorice pomoraca je izrečena uvjetna kazna zatvora od 6 mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine

VIDEO

Na osnovi sporazuma s Uskokom, na Županijskom sudu u Rijeci u petak su izrečene presude za 13, od ukupno 37 osoba, uglavnom pomoraca, optuženih zbog nezakonitog upisivanja plovidbenog staža u pomorske knjižice, doznaje se na sudu.

Na temelju nagodbe, jednom od trinaestorice pomoraca je izrečena uvjetna kazna zatvora od 6 mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine. Ostalih 12 pomoraca, također na osnovi sporazuma, osuđeni su na kazne zatvora od četiri do šest mjeseci i te su kazne zamijenjene radom za opće dobro na slobodi.

Sjednica Optužnog vijeća zakazana je za 14. ožujka, a za još 11 okrivljenika očekuju se nagodbe.

Nagodba s prvookrivljenikom, 48-godišnjim Sinišom Miškovićem nije sklopljena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema optužnici, podugnutoj lani u kolovozu, Mišković je u više navrata prikazivao da su pomorci odradili plovidbeni staž, pri čemu je s većim brojem pomoraca izrađivao fiktivne ugovore o radu koje je, pak, ovjeravao svojim potpisom i pečatom svoje inozemne tvrtke.

Na temelju tih fiktivnih ugovora u Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav (CIMIS) i pomorske knjižice upisivao je neodrađeni plovidbeni staž te je pomorske knjižice ovjeravao potpisima časnika broda i pečatom broda.

Okrivljeni je, po potrebi, potpisima časnika broda i pečatom broda ovjeravao i stranice dnevnika prakse pojedinih pomoraca i podnosio njihove pomorske knjižice na ovjeru neodrađenog staža Lučkoj kapetaniji u Rijeci, na temelju čega su ti pomorci neosnovano ostvarivali pravo na stjecanje zvanja te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o njihovoj osposobljenosti.

Lažno prikazivanje staža, je okrivljenim pomorcima naplatio najmanje 7100 eura i 6300 kuna, koje je podijelio s drugookrivljenim pomagačem koji je pronalazio zainteresirane pomorce. U optužnici stoji i da je Mišković ta nedjela počinio kao odgovorna osoba tvrtke koja je dopusnicom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 9. svibnja 2013. dobila ovlasti da u CIMIS unosi plovidbeni staž pomoraca te kao odgovorna osoba jedne inozemne tvrtke.

On je od 2013. do 2017. u Rijeci, Zadru, Šibeniku i Splitu, osobno ili uz pomoć drugookrivljenog pronalazio pomorce zainteresirane da im se u zamjenu za novčani iznos u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili, a sve kako bi ostvarili pravo na stjecanje zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, stoji u Uskokovoj optužnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)