Obavijesti

News

Komentari 2

Nezaposlenih 7,2 posto, krajem lipnja 1,5 posto više zaposlenih

Nezaposlenih 7,2 posto, krajem lipnja 1,5 posto više zaposlenih
1

Prema izvješću DZS-a, krajem lipnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,22 milijun osoba, što je za 12.619 osoba ili 1 posto više nego mjesec dana prije

VIDEO

Na kraju lipnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1,45 milijuna zaposlenih, što je 1,5 posto ili 21.008 više nego krajem prethodnog mjeseca, dok je stopa registrirane nezaposlenosti pala s 7,5 na 7,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću DZS-a, krajem lipnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1,22 milijun osoba, što je za 12.619 osoba ili 1 posto više nego mjesec dana prije.

Pritom je najviše porastao broj zaposlenih u djelatnosti turizma i ugostiteljstva, za 11,1 posto, na 80.367 osoba, a slijede administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa povećanjem od 2,3 posto, na 48.115 osoba.

I ostale djelatnosti su na mjesečnoj razini ostvarile određene poraste broja zaposlenih, dok je  pad zabilježen u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, na 206.320 osoba, obrazovanju, za 0,1 posto, na 114.578 zaposlenih osoba, rudarstvu i vađenju, 0,3 posto, na 3.879 osoba, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja također 0,3 posto na 35.842 osoba, te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima  za 0,5 posto na 53.923 osoba.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U obrtu i slobodnim profesijama krajem lipnja bilo je zaposleno 208.440 osoba, što je za 8.454 osoba ili 4,2 posto više nego u svibnju.

S druge strane, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika zabilježio je pad od 0,3 posto, na njih ukupno 19.268.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem lipnja u evidenciji zavoda bilo je  registrirano 112.169 nezaposlenih osoba, što je za 3,7 posto manje u odnosu na svibanj, a 18,9 posto manje nego u lipnju 2018. godine. 

Stopa registrirane nezaposlenosti pala je na 7,2 posto, sa 7,5 posto u svibnju.

Pad stope nezaposlenosti, kao i rast zaposlenosti na mjesečnoj razini odraz je sezonskih kretanja na tržištu rada, s obzirom da zaposlenost raste uoči i za vrijeme vrhunca turističke sezone, a nakon ljeta pada.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS