Obavijesti

News

Komentari 25

Nezaposlenost pada, ali samo zbog iseljavanja iz Hrvatske

Nezaposlenost pada, ali samo zbog iseljavanja iz Hrvatske
1

U 2014. godini Hrvatsku je napustilo 4010 osoba što je 61% više nego 2013. U prva dva mjeseca 2015. emigriralo je 71% više radnika nego u istom razdoblju lani

VIDEO

Nezaposlenost pada još od sredine prošle godine, no HGK u svom posljednjem osvrtu kažu da je to posljedica samo administrativnog smanjivanja broja na Zavodu za zapošljavanje ali i odraz sve većeg emigriranja na rad u inozemstvo. 

Tako je lani u inozemstvo otišlo rekordnih 4.010 što je za 61 posto više nego godinu ranije, a u prva dva mjeseca emigriralo je čak 71 posto više radnika nego u istom razdoblju lani. 

Uz sve to, stoji u njihovu osvrtu, stopa nezaposlenih i dalje je ista i iznosi visokih 20,3 posto što je za 2,4 posto manje u odnosu na lani. I zaposlenih je 16.000 manje nego prošle godine što ukazuje da se stanje sve više pogoršava.

- Može se zaključiti da godišnji pad nezaposlenosti ipak nije na zdravim osnovama – poručuju iz HGK i dodaju da ne očekuju znatnije poboljšanje na tržištu rada u kraćem, čak ni u srednjem roku.

Komentirali su i prve rezultate Državnog zavoda za statistiku koji pokazuju da je bruto plaća u pravnim osobama u siječnju bila 7.977 kuna što je 90 kuna manje nego mjesec ranije ili 30 kuna manje nego u siječnju 2014. No ako se ukalkulira kretanje potrošačkih cijena, onda je realni bruto ostao gotovo isti kao i lani.

Istovremeno je prosječna neto plaća u pravnim osobama u prosjeku bila 5.656 kuna što je 103 kune više nego u siječnju 2014. Ako se tome pridoda deflacija, onda se dobiva realna neto plaća koja je porasla nešto više i to za 2,8 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.