Obavijesti

News

Komentari 182

Šef stranke kojoj je Pernar dao milijun kuna bivši je HSS-ovac

Šef stranke kojoj je Pernar dao milijun kuna bivši je HSS-ovac
7

NI ORAO, NI KOPAO: Susjedi u Zagrebu nemaju pojma da u njihovoj zgradi Stjepan Vujanić (74) u stanu ima stranku, on šuti o trošenju novca. A nekad je bio istaknuti HSS-ovac

VIDEO

U tom stanu je sjedište stranke?! Pojma nemam! A ni Vujanića nisam vidio od Božića, kaže nam začuđeno susjed na adresi Poljička 13 u Zagrebu.

U zgradi je sjedište stranke Abeceda demokracije koju vodi Stjepan Vujanić (74). Od 2016. godine dobili su 1,1 milijuna kuna iz državnog proračuna iako nemaju niti jednog zastupnika u Saboru. Novac stiže jer je Ivan Pernar iz Živog zida nakon unutarstranačkih borbi odlučio kratko biti u Abecedi. A pravila su takva da novac čitav mandat dobiva stranka koja je imala zastupnika u trenutku konstituiranja Sabora.

I sljedeće godine će ova stranka dobiti oko 350.000 kuna poreznih obveznika. Iako, doduše, pod drugim imenom, postoji već 21 godinu, otkako se njen predsjednik Stjepan Vujanić razišao sa HSS-om, za njih je malo tko čuo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kako je Pernar stranci od 26 glasova dao vaših milijun kuna
Kako je Pernar stranci od 26 glasova dao vaših milijun kuna

- Mi ćemo najmanje krasti - bubnuo je u televizijskom sučeljavanju njihov predstavnik prije sedam godina.

Kada je državna revizija lani ušla u njihove knjige provjeriti kako troše državni novac, našli su niz nepravilnosti. Od isplaćivanja 76.000 kuna za usluge za koje nema dokaza da su obavljene, pa do toga da su prikazali i trošenje za benzin iako nemaju auto. Pitanje je i je li jedina zaposlena koju plaćamo u stranci Maja Vujanić. Prije državnog novca, nisu imali nikakve prihode, program rada im je bio nekoliko rečenica, sjedište stranke je u privatnom stanu. Na ulazu u zgradu nema nikakve oznake da je tu stranka, tek na sandučiću pored ulaznih vrata na trećem katu.

Vujanić nam se i dalje nije javljao za dati obrazloženja oko trošenja državnog novca, ali puno rječitiji je bio 2016. godine kada im je Pernar nakratko pristupio. Za Tportal je Vujanić tada ispričao svoj veteranski politički put. Priključio se HSS-u početkom ‘90-ih, a 1993. je HSS na lokalnim izborima bio druga snaga iza HDZ-a. Vujanić je rekao kako je za svog mandata župana ondašnje Županije zagrebačke prkosio Franji Tuđmanu koji je htio ukinuti županiju. U tom mu je pomogao Josip Manolić. Vujanić se razišao s HSS-om kada je na čelu bio Zlatko Tomčić. Ali kaže da je suradnja s Pernarom počela upravo zbog HSS-a.

- Podsjećao me na njegova djeda koji je kao HSS-ovac stradao u beogradskoj Skupštini zajedno sa Stjepanom Radićem - prisjetio se Vujanić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!