Obavijesti

News

Komentari 153

Ni pravo niti pravda: Ovo su ustavni suci za dobar tulum

Ni pravo niti pravda: Ovo su  ustavni suci za dobar  tulum
1

Peđa Grbin nakon izbora ustavnih sudaca je rekao: "Teško mi je... mogli smo vam ili reći da nakon sabora i vlade nemate više ni ustavni sud ili donijeti ovakvu odluku"

VIDEO

U zadnji tren SDP i HDZ dogovorili su deset imena ustavnih sudaca koji bi nakon potvrde u Saboru trebali idućih osam godina donositi ustavne odluke. Godinama se govorilo kako bi Ustavni sud trebao biti satkan od stručnih ljudi, no umjesto ustavnih stručnjaka njega su popunili pravnici koji su karijeru gradili u politici, a na pola prstiju jedne ruke se mogu nabrojiti suci bez mrlje u biografiji.

HDZ i SDP postigli su teški kompromis iz kojeg proizlazi da će odluke Ustavnog suda biti politički potkovane. Građanima ovaj sud treba biti jamstvo da će njihova prava, kad ih svi iznevjere, ovdje poštivati. Sad će ovisiti o Davorinu Mlakaru, Snježani Bagić, Miroslavu Šumanoviću, Mariju Jelušiću, Branku Brkiću, dok su na popisu oporbe - Ingrid Antičević Marinović, Josip Leko, Lovorka Kušan, Rajko Mlinarić i Andrej Abramović.

Davorin Mlakar postat će ustavni sudac pod teretom korupcijske afere vezane uz Hypo banku. On se s dvojicom kolega lažno predstavio u banci nakon što je bio pozvan da objasni zašto im je banka dala po 210.000 eura. Navodno su banci obećali usluge u hrvatskom pravosuđu, a Mlakar se tad, prema dokumentaciji koju posjeduje HRT, predstavio kao Damir Dolović. No kad je novinar pitao zbog čega se lažno predstavio, Mlakar je rekao: “Zbog sablasno prazne banke” te dodao da se predstavio kao Gordan Dolović. Damira Dolovića nismo pronašli, ali jesmo Gordana, koji nam je na pitanje poznaje li Mlakara rekao: “Ne radim tamo godinama. Uvučen sam u ovo ni kriv ni dužan i nije mi ugodno. Nemam komentara.” Naime, firma za koju kaže da godinama ne radi je Expandens, u kojoj je od 2007. bio direktor, a koja, prema podacima Poslovne Hrvatske, nema aktivni žiro račun od 2012. Upravo se ta tvrtka u slučaju Hypo banke spominje kao jedna na koju su Mlakar i kolege trebali utjecati na postupke koji su bili u tijeku. Ta tvrtka se bavila organizacijom izvedbe projekata za zgrade. Zbog ljudi poput Mlakara Peđa Grbin, član Odbora za Ustav, rekao je da mu je teško zbog odluke, ali su je morali donijeti.

Lijepoj Ingrid 'pipl mast trast'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

KRUTI ENGLESKI Marija zvana Ingrid karijeru je gradila u Saboru kao zastupnica, a ne pravnica. Proslavila se ‘znanjem’ engleskog, a sad je jedna od SDP-ovih kandidata za Ustavni sud.

Plagirala pa se osigurala

POSTOJANA Snježana Bagić prepisala je pola znanstvenog rada od kolege pa se ispričala i opet će biti ustavna sutkinja. Maturante za prepisivanje kažnjavaju s dvije godine zabrane izlaska na maturu.

Sudac koji se lažno predstavljao

OPTEREĆEN AFEROM Sumnjiče ga za primanje mita od 210.000 eura i lažno predstavljanje u Hypo banci kad je trebao objasniti za što je bio plaćen. Rekao je da se zove Gordan Dolović.

Leko je život posvetio politici, a završit će kao sudac

KRUNA POLITIČKE KARIJERE Bio je društveni pravobranilac samoupravljanja pa zamjenik generalnog direktora Zagrepčanke. Nakon toga se htio vratiti struci, no Račan ga je povukao u politiku. 2000. je izabran za saborskog zastupnika. On je politički veteran o kojem je i Šeks imao lijepe riječi.

Josip Leko

Došao je s liste vrhunskih pravnika te je bio na čelu Županijskog suda

BIVŠI 'POMILOVATELJ' Miroslav Šumanović bio je šef Županijskog suda. U slučaju Planinska zastupa Mladena Mlinarevića. Bio je član Kolindine Komisije za pomilavanje dok ih predsjednica nije raspustila nakon što je Vladimir Šeks priznao da je progurao pomilovanje osuđenog dilera Vanje Goldbergera.

 

Javnosti je poznat još od Bandićeva slučaja vožnje u pijanom stanju

OD PETRAČA DO BANDIĆA Rajko Mlinarić zastupao je policajca Mišića u sporu protiv MUP-a oko izvještaja o prometnoj nesreći koju je pijan izazvao Milan Bandić. Navodno je Bandić htio da ga brani 2014. Zastupao je Mladena Barišića u Fimi mediji, a branio je Srećka Ferenčaka (HNS) te Hrvoja Petrača i Miroslava Kutlu.

Predsjednik suda koji bicikl vozi u odijelu do radnog mjesta

UŽIVA NAJVEĆU POTPORU Radio je 16 godina na Općinskom građanskom sudu, a 2012. postao je predsjednik Upravnog suda. Na posao se vozi biciklom u odijelu, a svom budućem kolegi Leki te godine je odbrusio javno rekavši: “Politici je najlakše rješavanje problema prebacivati na sudstvo“.

Mario Jelušić je ustavni stručnjak koji kreće u svoj drugi mandat

NASTAVLJA GDJE JE STAO Zadnjih osam godina bio je ustavni sudac, pa je ovim imenovanjem produljio ustavnu karijeru na još osam godina. Jedini je od svih izabranih profesor ustavnog prava te iza sebe nema nikakvih mrlja. Uz hrvatska odlikovanja, ima i francusko - Reda akademskih palmi.

Karijera mu je procvala u vrijeme HDZ-ove ministrice Lovrin

NAPREDAK UZ HDZ Branko Brkić karijeru je počeo kao sudački vježbenik. Bio je sudac općinskog, vojnog, žpanijskog te Vrhovnog suda, a sad će biti ustavni sudac. Profesionalno je najviše napredovao u vrijeme mandata nekadašnje HDZ-ove ministrice Ane Lovrin.

Odvjetnica Lovorka Kušan bila je vjerna svojoj struci od 1998. godine 

REVNA ODVJETNICA Karijeru je počela u Hrvatskom društvu skladatelja, a od 1998. radi kao odvjetnica. Engleski joj očito bolje ide nego kolegici Ingrid jer kaže da ga svakodnevno koristi, a učila je latinski, starogrčki i njemački, a sad uči francuski. Oca su joj, kaže, osudili zbog političkih stavova, a djeda ubili na Bleiburgu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu