Obavijesti

News

Ni radio nije više samo radio: U desetljeću sve se okrenulo...

Ni radio nije više samo radio: U desetljeću sve se okrenulo...
7

Drugog dana konferencije KOMferencija o komunikacijama u organizaciji Hrvatske udrugae za odnose s javnošću na panelu Urednici budućnosti raspravljalo se o promjenama u novinarskoj struci

VIDEO

Odgovornost medija i odnosa s javnošću je različita, svatko ima svoju. Mi odgovaramo za objavljeno, a što je veća moć, veća je i odgovornost, rekao je direktor Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević na konferenciji KOMferencija.

Drugog dana konferencije KOMferencija o komunikacijama u organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću na panelu Urednici budućnosti raspravljalo se o promjenama koje tehnologija donosi u novinarsku struku, odnosu medija i oglašivača, ali i odnosu novinara i ljudi iz PR-a.  

- Tehnologija je u zadnjem desetljeću toliko napredovala da ni radio više nije samo radio. Suočeni smo s velikim izazovima, novinari moraju baratati brojnim alatima, a pritom rade na radnim mjestima koja prije 10 godina nisu ni postojala - rekla je Silvija Londero, direktorica i glavna urednica Media servisa.

- Od kada se pokrenuo postal Srednja.hr prije sedam godina, preko 80 posto prometa dolazilo im je s desktop računala, dok je danas preko 80 posto prometa na mobitelima - istaknuo je Marko Matijević, glavni urednik. Trupčević je napomenuo je da se upravo zbog tih promjena 24sata u posljednjih pet godina sasvim promijenio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaokrenuli smo cijelo poslovanje ka digitalu, mnogi su morali promijeniti posao, a trećina sadašnjih radnih mjesta tada nije postojala. Cilj procesa bio je okrenuti se ka platformama na kojima je publika, a time smo povećali doseg gotovo 70% - rekao je. 

Govorilo se i o kvaliteti sadržaja te o tome koliko se predrasude o kvaliteti, temama i dužini članaka pokažu pogrešne u analizama.

- Nama su najčitaniji najduži tekstovi. Dobar tekst je dobar tekst - rekao je Miran Pavić, urednik portala Telegram.hr, te dodao da se rubrika sport kod njih tretira kao visoka kultura, te da je i on veoma čitan, ali da to ne bi bilo moguće bez Facebooka. 

Kada je riječ o odnosu između novinarstva i odnosa s javnošću Tihomir Ladišić s N1 rekao je kako je to odnos prirodnih neprijatelja, te da su česte nezgodne situacije u komunikaciji između tih struka. 

- Kada smo objavili da je Todorić bio na tajnom sastanku s Vladom, njihov nam je PR rekao da smo to objavili jer se oni nisu oglašavali kod nas - ispričao je Ladišić.

Da u tom odnosu treba postojati međusobno uvažavanje i transparentnost, smatra Trupčević. Rekao je da je i jednoj i drugoj strani braniti nečiji interes.

- Novinar je kao pučki pravobranitelj, on treba braniti javni interes, dok PR zastupa nečiji interes - rekao je, te dodao da je upravo zato važno biti neovisan o oglašivačima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag